Svijet
0

Papa Benedict Šesnaesti sve umorniji i sve sporije se kreće

SRNA
Papa Benedict XVI (Foto: AFP)
Papa Benedict XVI (Foto: AFP)
Posljednji nastupi u javnosti pokazuju da je papa Benedict Šesnaesti umorniji nego prije, da se sporije kreće i da ne raspolaže tjelesnom kondicijom kao prije godinu ili dvije.

Kriza u Katoličkoj crkvi zbog slučajeva seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, sukobi u Vatikanu zbog objavljivanja "tajnih" dokumenata Svete stolice, kao i uobičajeni proces starenja, očigledno su učinili svoje.

Kako se može saznati iz izvora bliskih Vatikanu, papa je nekoliko dana prije polaska na put u Južnu Ameriku "imao slobodno", bez službenih termina i uobičajenog stresa. 

 Kod kuće, u Vatikanu, u posljednja četiri mjeseca, put od ulaska u crkvu do oltara olakšava mu jedna vrsta pokretnog podesta, kako bi "štedio koljena" -  navodi se u pojedinim medijima. 

I njegov lični doktor  uvijek je  u blizini - navodi Deutsche Welle.

Sve to upućuje da papi  ove godine neće  lagano pasti crkvene svečanosti povodom najvećeg kršćanskog praznika - Uskrsa, poslije kojeg slijedi proslava njegovog 85-tog rođendana, na koju se već, između ostalih, najavila i delegacija njemačkog političkog vrha.

No, prije svega toga, papa Benedict Šesnaesti mora završiti putovanje u Latinskoj Americi i koliko toliko pokušati da ispuni očekivanja ovdašnjeg katoličkog stanovništva.	
Da li je papa još na "visini svog zadatka"? Kakvo je zaista njegovo zdravstveno stanje? Potparol Vatikana odgovara da je papi - "dobro i da to dokazuje i činjenica da je uopšte krenuo na ovakav put".

Papa će sredinom aprila  proslaviti  85. rođendan. Ovakvo putovanje zahtijeva višesatni boravak u avionu, privikavanje na velike klimatske promjene, promjene u vremenu - jednom riječju, to su stvari koje bi teško podnijeli i mnogo mlađi od njega.