{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa Benedict Šesnaesti sve umorniji i sve sporije se kreće

S
27.3.2012. u 12:32
0
5
Papa Benedict Šesnaesti sve umorniji i sve sporije se kreće
0
Papa Benedict Šesnaesti sve umorniji i sve sporije se kreće
Papa Benedict XVI (Foto: AFP)
Posljednji nastupi u javnosti pokazuju da je papa Benedict Šesnaesti umorniji nego prije, da se sporije kreće i da ne raspolaže tjelesnom kondicijom kao prije godinu ili dvije.
Kriza u Katoličkoj crkvi zbog slučajeva seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, sukobi u Vatikanu zbog objavljivanja "tajnih" dokumenata Svete stolice, kao i uobičajeni proces starenja, očigledno su učinili svoje.

Kako se može saznati iz izvora bliskih Vatikanu, papa je nekoliko dana prije polaska na put u Južnu Ameriku "imao slobodno", bez službenih termina i uobičajenog stresa.

Kod kuće, u Vatikanu, u posljednja četiri mjeseca, put od ulaska u crkvu do oltara olakšava mu jedna vrsta pokretnog podesta, kako bi "štedio koljena" - navodi se u pojedinim medijima.

I njegov lični doktor uvijek je u blizini - navodi Deutsche Welle.

Sve to upućuje da papi ove godine neće lagano pasti crkvene svečanosti povodom najvećeg kršćanskog praznika - Uskrsa, poslije kojeg slijedi proslava njegovog 85-tog rođendana, na koju se već, između ostalih, najavila i delegacija njemačkog političkog vrha.

No, prije svega toga, papa Benedict Šesnaesti mora završiti putovanje u Latinskoj Americi i koliko toliko pokušati da ispuni očekivanja ovdašnjeg katoličkog stanovništva.

Da li je papa još na "visini svog zadatka"? Kakvo je zaista njegovo zdravstveno stanje? Potparol Vatikana odgovara da je papi - "dobro i da to dokazuje i činjenica da je uopšte krenuo na ovakav put".

Papa će sredinom aprila proslaviti 85. rođendan. Ovakvo putovanje zahtijeva višesatni boravak u avionu, privikavanje na velike klimatske promjene, promjene u vremenu - jednom riječju, to su stvari koje bi teško podnijeli i mnogo mlađi od njega.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: