Svijet
0

Papa Benedikt XVI otputovao u Washington

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Papa Benedikt XVI krenuo je u 12.15 sati zrakoplovom Alitalie "Sestriere" iz rimske zračne luke Fiumicino u posjet SAD-u.

Oko 22 sata po srednjoeuropskom vremenu, (16 sati po mjesnom vremenu) očekuje se u zračnoj luci vojne baze Andrews u blizini Washingtona, gdje će ga dočekati predsjednik George W. Bush sa suprugom, američki biskupi, između ostalih apostolski nuncij u SAD-u nadbiskup Pietro Sambi, predsjednik BK SAD-a nadbiskup Chicaga kardinal Francis George, washingtonski nadbiskup Donald Wuerl i vojni ordinarij Timothy Broglio te više stotina osoba, među njima obitelji vojnika i mladi predstavnici katoličkih visokih škola.

Uz državnički doček nisu predviđeni pozdravni govori, koji će uslijediti sljedećeg jutra kada američki predsjednik prima Papu u Bijeloj kući. U Boeingu 777 s Papom putuje stotinjak osoba, među njima sedamdesetak novinara.

Za talijansku zrakoplovnu tvrtku posebno je značajno što će se njihovim zrakoplovom Papa koristiti i za let do New Yorka i povratak u Rim. Pojedinosti o Papinu pohodu SAD-u dostupne su na web stranici www.uspapalvisit.org. Povod Papina osmoga međunarodnog putovanja je govor u Općoj skupštini UN-a u petak u New Yorku.

Papa će na Manhattanu u nedjelju posjetiti "Ground Zero" i moliti za žrtve terorističkog napada 11. rujna 2001. U Washingtonu i New Yorku predvodit će misna slavlja, a na programu su i važni ekumenski i međureligijski susreti.

Na svoj rođendan 16. travnja Papa je gost Bijeloj kući, no neće biti nazočan i svečanom primanju koje u njegovu čast u "bavarskom stilu" navečer priređuje predsjednički par, a na koji su pozvani katolički uglednici iz cijele zemlje.