{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa Benedict XVI proglasio sedam novih svetaca

S
21.10.2012. u 14:45
0
11
Papa Benedict XVI proglasio sedam novih svetaca
0
Papa Benedict XVI proglasio sedam novih svetaca
Foto: AFP
Papa Benedict XVI proglasio je danas sedam novih svetaca katoličke crkve, uključujući po prvi put jednu ženu starosjedioca SAD, čime je označio početak obilježavanja "Godine vjere" s ciljem borbe protiv rastuće plime sekularizma na Zapadu.
U obraćanju vjernicima tokom mise papa je odao priznanje novim svecima, rekavši da su primjer za crkvu, jer su sa herojskom hrabrošću proveli živote u potpunoj posvećenosti Bogu i plemenitom služenju svojoj braći.

Kanonizacija se poklapa sa sastankom biskupa iz svijeta u Vatikanu, posvećenom naporima da se oživi hrišćanstvo u područjima gdje katolička vjera slabi zbog konkurencije evangelističkih crkava u Africi i Latinskoj Americi i sve veće sekularizacije Zapada, gdje su katolički svećenici bili umiješani u mnoge seksualne skandale.

Kateri Tekakwitha (1656-1680), poznata kao "Lili Mohavka", odnosno pripadnica naroda Mohavk, prva je svetica iz redova američkih Indijanaca.

Ona je živjela na prostoru koji se sada nalazi na granici između SAD i Kanade i predložena je za sveca, kako od katolika, tako i vjernika drugih vjera u tom dijelu zemlje.

Druga je Marianne Cope, opatica iz Franjevačkog reda, koja je u 19. vijeku njegovala oboljele od lepre na Havajima.

"Kateri je inspiracija domorodačkim vjernicima u Sjevernoj Americi, a Coup svjetli primjer katolicima", rekao je papa.

Jedan od novih svetaca je Filipinski tinejdžer iz 17. vijeka Pedro Calungsod, koji je pomagao jezuitskim svećenicima da preobrate domoroce na Gvamu i koga su ubili mještani koji su se tome protivili.

Za svece su takođe proglašeni Jacques Berthieu, Francuski jezuita i misionar iz 19. vijeka, Giovanni Battista Piamarta, Italijan koji je osnovao katoličku štampariju i izdavačku kuću u Breši, Carmen Salles Y Barangueras, španska opatica koja se bavila obrazovanjem djece i Anna Schaeffer, Njemica koja je postala uzor bolesnima i onima koji pate kada je padom u vrelu vodu zadobila opekotine po nogama koje nikada nisu zarasle već je godinama živjela u bolovima.

Na trgu Svetog Petra u Rimu ovim povodom su se okupili hodočasnici iz čitavog svijeta, a američki Indijanci ukrašeni perlama i perjem pjevali su u zoru uoči mise pjesme posvećene Kateri.

Od kako je postao poglavar Rimokatoličke crkve 2005. godine, Benedikt Šesnaesti je, sa novih sedam, ukupno proglasio svetima 44 osobe.

U dugogodišnjoj proceduri, katolička crkva proglašava za svece osobe za koje se utvrdi da su povezane sa najmanje dva čuda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: