Nekada biser Crnog mora
0

Panika u okupiranom dijelu Ukrajine, radijacija 15 puta veća od normalne

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nivo radijacije u ukrajinskom gradu Mariupolju koji je pod kontrolom Rusije od maja prošle godine 15 puta je veći od onog koji se smatra sigurnim.

Radijaciju u području oko plaže Piščanji u Mariupolju, u blizini gradske luke, ruski su društveni mediji pripisali jakoj oluji koja je nedavno zahvatila regiju Crnog mora, isprala gornje slojeve tla i ostavila iza sebe izložen sloj torijevog pijeska.

Torij je, inače, radioaktivan hemijski element iz skupine aktinoida.

Petro Andrijuščenko, savjetnik protjeranog ukrajinskog gradonačelnika grada pod ruskom okupacijom, rekao je u utorak u objavi na Telegramu da to nije razlog.

On je pripisao navodni porast radijacije ruskom bombardovanju i raketnim napadima na grad.

"Pravi razlog visokg nivoao i izloženost pijeska nije oluja, već ruska okupacija", rekao je Andrijuščenko.

Ruski Telegram kanal u ponedjeljak je objavio da bi stanovnici Mariupolja mogli biti izloženi "potencijalno opasnim nivoima radijacije" nakon oluje koja je posljednjih dana poharala područje Crnog mora.

"Kad bi netko u ovom trenutku izmjerio nivo radijacije u Azovstalu, kao i analizirao sastav tla i prašine koju vjetar nosi po gradu i kiša u more, slika bi postala zaista apokaliptična. To je ekocid.", napisao je Andrijuščenko na Telegramu.

Nije poznato kakvi bi mogli biti mogući zdravstveni ili ekološki učinci ovakvog incidenta.

Svjetska nuklearna udruga sa sjedištem u Londonu opisuje torij kao "prirodni, blago radioaktivni metal" koji se u malim količinama nalazi u većini stijena i tla.

"Torij je vrlo netopljiv, zbog čega ga ima u izobilju u pijesku, ali ne i u morskoj vodi", navodi organizacija koja promiče nuklearnu energiju.

Mariupolj je bio prvi veliki grad koji je pao u prvim mjesecima rata u UKrajini. Lučki grad u jugoistočnoj Ukrajini brzo su opkolile ruske snage prije nego što su ga zauzele u maju 2022. godine.