Žestoki sukobi u Siriji
3

Panetta: Napadom na Alep Assad je sebi zapečatio sudbinu

Klix.ba
Američki sekretar odbrane Leon Panetta je izjavio da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad napadom na Alep sam sebi zapečatio sudbinu.

Panetta je ovo izjavio na početku petodnevne turneje po Bliskom istoku. Žestoke borbe su nastavljene u najvećem gradu u Siriji, odakle vladine snage pokušavaju istjerati pobunjenike.

Prema nekim izvještajima, oko 200.000 civila je napustilo grad, a nije poznato tačno koliko njih je još uvijek zarobljeno u kriznim područjima. Svima njima nedostaju osnovne životne potrepštine, uključujući hranu i vodu, prenosi BBC.

Panetta je izjavio da se kriza u Siriji produbljuje i da predsjednik Al-Assad sam ubrzava svoju propast.

"Ukoliko nastave ovakve napade protiv svog naroda, mislim da će na kraju sami sebi zapečatiti sudbinu. Ono što je on radio svom narodu i što i dalje radi znači da je njegov režim pri kraju. Izgubio je svu legitimnost. Više nije pitanje hoće li njegov režim biti okončan, već kada će zse to desiti", kazao je Panetta.

Panetta će u toku turneje posjetiti Tunis, Egipat, Izrael i Jordan.

Kasno u nedjelju su vladine snage izjavile da su od pobunjenika preuzele pod svoju kontrolu distrikt Salah al-Din.

"Preuzeta je kompletna kontrola od plaćenika nad distriktom Salah al-Din. Za nekoliko dana će se sigurnost vratiti u grad Alep", izjavio je vojni zvaničnik za državnu televiziju.

I pored izjave vladinih snaga, aktivisti su izvijestili o nastavku borbe u ovom distriktu. "Niko ne može spavati. Svuda možete čuti eksplozije. Assadova vojska koristi minobacače, tenkove, bombe, koriste i helikoptere koji ispaljuju projektile na Salah al-Din", kazao je jedan aktivista.