Sukobi u Siriji
22

Vojska napala pobunjenike u Damasku i Aleppu

Klix.ba
Vladine snage su napale distrikte pod kontrolom pobunjenika u Damasku i Aleppu, dva najveća grada u Siriji.

Napadi, koji još traju, su počeli u nedjelju, a izvršeni su u Berzehu na sjeveroistoku Damaska, i u Mezzehu, koji se nalazi u zapadnom dijelu grada. Aktivisti su izvijestili da je tokom borbe za Mezzeh ubijeno oko 20 osoba za koje se sumnjalo da su pomagale pobunjenicima. Borbe su se nastavile i u Aleppu, drugom gradu po veličini u Siriji.

Protunapadi vladinih snaga su došli sedam dana nakon što su pobunjenici napravili velike pomake i preuzeli kontrolu nad nekoliko gradskih distrikta u Damasku i graničnih prijelaza te izvršili napad u kojem su poginula četiri sigurnosna zvaničnika, uključujući ministra odbrane i zeta predsjednika Bashara al-Assada.

U napadu na Mezzeh učestvuje više od 1.000 vojnika, a koriste i oklopna vozila, tenkove i buldožere. Vladine snage su pogubile najmanje 20 osoba u ovom području. Napad na Berzeh, koji se nalazi na jugoistoku grada, je izvršila 4. divizija Sirijske armije, kojom komanduje predsjednikov brat Maher. U napadu se koriste tenkovi i oklopni transporteri, prenosi BBC.

Rano u nedjelju, državni mediji su izvijestili da su svi teroristi, kako vlada naziva pobunjenike, očiščeni iz Qabuna, distrikta koji se nalazi istočno od Berzeha. Aktivisti su javili i o nasilju u Deir az-Zouru, koji se nalazi na istoku zemlje. Grad je napadnut artiljerijom i helikopterima.

Danas je u ranim jutarnjim satima Hamad bin Khalifa al-Thani, premijer Katara, izjavio da su ministri vanjskih poslova Arapske lige ponudili slobodan prolaz iz Sirije predsjedniku Basharu al-Assadu ukoliko ubrzo siđe sa vlasti.