Saradnja u borbi protiv Al-Qaide
0

Panetta: Egipatski lideri obećali pravu demokratiju

FENA
Leon Panetta (Foto: Arhiv/AFP)
Leon Panetta (Foto: Arhiv/AFP)
Američki ministar odbrane Leon Panetta rekao je u utorak da su ga egipatski novi predsjednik i vrhovni vojni zapovjednik ubijedili da će usmjeriti državu u pravu demokratiju.

"Jasno je da je Egipat, nakon revolucije, posvećen uspostavljanju demokratske vlade", rekao je Panetta novinarima nakon sastanka u Kairu s predsjednikom Muhamedom Mursijem i feldmaršalom Muhamedom Huseinom Tantavijem.

Ovo je prvi susret Panette i Mursija, kandidata Muslimanske braće koji je pobijedio na mjestu predsjednika u junu. Panetta je rekao da mu je jasno da je Mursi "svoj čovjek".

Panetta je rekao da su oba lidera obećala nastavak saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv terorističke mreže Al-Qaide, javlja AP.

Ministar odbrane je stigao u utorak u Kairo i tražio je garanciju da će njegova zemlja ostati vojni partner u vrijeme političkog previranja na Bliskom istoku i rastuće zabrinutosti u vezi s iranskim nuklearnim ambicijama.

Tokom svojih današnjih razgovora Panetta je istakao američku podršku za završetak tranzicije ka civilnoj demokratskoj vlasti i podstakao Mursijevo interesovanje za održavanje dugoročnih američko-egipatskih vojnih odnosa.

Paneta je u Kairo doputovao iz Tunisa, a iz Kaira je otputovao za Izrael gdje treba da razgovara s premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Shimonom Peresom i ministrom odbrane Ehudom Barakom, a svoju turneju završava u četvrtak kratkom posjetom Jordanu.