Zahvalan na zaštiti Ambasade
2

Obama: Nova egipatska vlast nije ni saveznik, niti neprijatelj

SRNA
Barack Obama (Foto: Anadolija)
Barack Obama (Foto: Anadolija)
Predsjednik SAD Barack Obama zahvalio je egipatskom predsjedniku Mohamedu Mursiju na zaštiti Ambasade SAD u Kairu tokom demonstracija protiv filma koji ismijava islamskog proroka Muhameda.

Egipatska policija sukobila se sa demonstrantima tokom četvorodnevnih protesta ove sedmice i postavila bodljikavu žicu i prepreke da bi spriječila prilazak mase američkoj diplomatskoj misiji.

Obama je u pismu Mursiju ponovio da osuđuje kontroverzni film i rekao da se nada da će s njim sarađivati u izgradnji "strateškog partnerstva", objavljeno je na zvaničnoj stranici egipatskog predsjednika na Facebooku, prenosi Reuters.

Egipat je bio blizak saveznik SAD u vrijeme vladavine Hosnija Mubaraka, čija je tridesetogodišnja vladavina okončana narodnim ustankom prošle godine.

Obamin suparnik na predsjedničkim izborima, republikanac Mit Romney, pozvao je na zauzimanje oštrijeg stava prema Egiptu nakon što su demonstranti preskočili zid oko Ambasade SAD u Kairu i skinuli američku zastavu 11. septembra.

Obama je izjavio ranije ovog mjeseca španskoj televiziji da SAD smatraju da nova islamistička vlast u Egiptu nije ni saveznik, niti neprijatelj.

Mursi je ranije nagovijestio da Egipat neće biti neprijateljski nastrojen prema zapadu, ali da neće biti ni ponizan kao u vrijeme Mubaraka.