Prijetnja za Izrael i regiju
0

Panetta: Ako diplomacija SAD ne uspije, napadamo Iran

FENA
Leon Panetta
Leon Panetta
Američki ministar odbrane Leon Panetta u utorak je rekao da će u slučaju neuspjeha diplomacije SAD poduzeti vojnu akciju kako Iran ne bi proizveo nuklearno oružje.

"Nema veće prijetnje za sigurnost Izraela i cijele regije, pa i Sjedinjenih Američkih Država nego Iran koji posjeduje nuklearno oružje", rekao je Panetta.

Vojna akcija posljednja je mogućnost, kad sve drugo zakaže, rekao je u pripremljenom govoru proizraelskoj lobističkoj grupi AIPAC-u. "Ali da ne bude zabune, djelovat ćemo budemo li morali".

Izraelski premijer Benjamina Netanyahua u ponedjeljak se sastao s američkim predsjednikom SAD-a Barackom Obamom. Tokom posjeta Washingtonu održao je beskrompromisan govor u kojem je lobirao za "izraelsku stvar", te je uvjerio javnost da je sukob s Iranom neizbježan. Komentatori i bivši vojni dužnosnici ocjenjuju kako se zaoštrio ton prema Iranu, koji je otvoreno pozvao na uništenje Izraela.

Obama je podupro pravo Izraela na odbranu.

"Veze naših dviju zemalja su čvrste", istaknuo je Obama, opetujući garancije Izraelu koja je iznio dan ranije u govoru pred moćnom proizraelskom organizacijom AIPAC-om.

"Naše zauzimanje za izraelsku sigurnost je čvrsto poput stijene", istaknuo je američki predsjednik.

Iran je u utorak saopćio da će Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) dopustiti pristup vojnom kompleksu Parchinu u kojem se, kako vjeruje IAEA, vode istraživanja u sklopu razvoja iranskih nuklearnih potencijala.

"Parchin je vojni kompleks. Protokol o pristupu tom kompleksu oduzima dosta vremena i stoga se ne dozvoljavaju česte posjete. Dopustit ćemo IAEA da ga još jednom posjeti", prenosi agencija ISNA saopćenje iranske diplomatske misije u Beču, sjedištu IAEA.

Za sada se ne zna datum posjeta. IAEA je pristup Parchinu zatražila u februaru u Teheranu tokom pregovora na visokom nivou, ali iranska strana tada nije bila voljna dati zeleno svjetlo.

Inspektori IAEA-e su Parchin posjetili 2005. godine i tada nisu mogli potvrditi svoje sumnje o istraživanjima i eksperimentima vezanim uz proizvodnju nuklearnog oružja.