Svijet
0

Novi razgovori Irana i IAEA-e 8. juna u Beču

FENA
U Beču će se u petak, 8. juna, održati sastanak predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Irana na kojem će se razgovarati o spornom iranskom nuklearnom programu, najavio je u ponedjeljak čelnik IAEA Yukiya Amano u obraćanju članovima 35-članog Upravnog odbora Agencije na početku jednonedjeljnog sastanka, prenosi AFP.

Upućen je poziv Iranu da potpiše i primjeni dokument što je prije moguće i da osigura brz pristup lokaciji Parchin, iransku vojnu bazu u blizini Teherana.

IAEA teži potpisivanju sporazuma s iranskim zvaničnicima koji bi garantovao brz i bezuslovan pristup lokacijama, ljudima i dokumentima vezanim za sporni iranski nuklearni program, navodi AFP.

IAEA je također zatražila od Irana da dopusti međunarodnim inspektorima da obiđu vojno postrojenje u kojem se navodno izvode aktivnosti na istraživanju proizvodnje nuklearne bombe.

Yukiya Amano, čelnik IAEA, obavijestio je odbor direktora agencije da je drugi krug razgovora između Irana i IAEA, koji imaju za cilj pojasniti eventualne vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa, zakazan za petak u Beču, prenosi Xinhua.

  • Pozivam Iran da što je ranije moguće potpiše i provede dokument o strukturnom pristupu nuklearnom programu i da osigura inspektorima pristup vojnom postrojenju Parchin, izjavio je Amano u uvodnom govoru na sastanku odbora direktora IAEA.

Podsjećajući na svoje sastanke s visokim zvaničnicima u Teheranu 21. maja, u kojima su se iranski i zvaničnici IAEA odlučili da potpišu takav dokument, Amano je izjavio kako je siguran da će rad na sporazumu biti ubrzan i da preostale razlike između Irana i IAEA neće biti prepreka postizanju sporazuma.

Jedno od prioritetnih pitanja za IAEA u nedavnim razgovorima s Iranom je omogućavanje pristupa vojnom kompleksu Parchin, jugoistočno od Teherana.

Mediji su javili da je IAEA dobio izvještaje da je Iran tu testirao eksplozive s nuklearnim punjenjem.

Iranski čelnici su negirali te izvještaje i insistirali da se pristup Parchinu može odobriti samo ako se Iran i IAEA dogovore oko određenih uslova i mjera za to.