Offshore kompanije
76

Pandora Papers: Otkriveni tajni poslovi i skriveno bogatstvo svjetskih lidera

R. D.
Foto: BBC
Foto: BBC
Tajno bogatstvo i poslovi svjetskih lidera, političara i milijardera objavljeni su u jednom od najvećih razotkrivanja tajnih finansijskih dokumenata. Oko 35 sadašnjih i bivših lidera i više od 300 javnih dužnosnika nalazi se u arhivama offshore kompanija, nazvanih Pandora Papers.

Dokumenti otkrivaju da je kralj Jordana Abdullah II tajno skupio 70 miliona funti britanske i američke imovine. Također pokazuju kako su bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga uštedjeli 312.000 funti na državnim taksama kada su kupili svoj londonski ured, piše BBC.

Otkriveni dokumenti također povezuje ruskog predsjednika Vladimira Putina s tajnom imovinom u Monaku i pokazuje da češki premijer Andrej Babiš nije javno objavio vlasništvo u offshore investicijskoj kompaniji koja je korištena za kupnju dvije vile za 12 miliona funti na jugu Francuske.

Ovo je posljednje u nizu "curenja" podataka u posljednjih sedam godina, nakon FinCen dosjea, Paradise Papersa, Panama Papersa i LuxLeaksa.

Ovo istraživanje najveće je u organizaciji Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ), a sudjeluje više od 650 novinara i istraživača. BBC Panorama u zajedničkoj istrazi s Guardianom i ostalim medijskim partnerima imali su pristup 12 miliona dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge u brojnim zemljama, uključujući Britanske Djevičanske otoke, Panamu, Belize, Cipar, Ujedinjene Arapske Emirate, Singapur i Švicarsku.

Neke se osobe suočavaju s optužbama za korupciju, pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza. No jedno od najvećih otkrića je kako su ugledni i bogati legalno osnivali kompanije za tajnu kupovinu nekretnina u Velikoj Britaniji. Dokumenti otkrivaju vlasnike nekih od 95.000 offshore kompanija koje stoje iza takvih kupnji.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev i njegova porodica, koji su optuženi za pljačku vlastite zemlje, jedan su od primjera. Istraga je pokazala da su Aliyevi i njihovi bliski saradnici tajno bili uključeni u imovinske poslove u Velikoj Britaniji vrijedne više od 400 miliona funti.

Otkriće bi se moglo pokazati neugodnim za britansku vladu, jer se čini da su Alijevi zaradili 31 milion funti nakon što su jednu od svojih londonskih nekretnina prodali Crown Estateu - kraljičinom carstvu nekretnina kojim upravlja država i prikuplja novac za budžet.

Finansijski dokumenti koji su procurili pokazuju kako je jordanski kralj tajno prikupio carstvo nekretnina u Velikoj Britaniji i SAD -u vrijedno više od 70 miliona funti.

Među ostalim otkrićima u Pandorinim dokumentima su i:

  • Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta i šest članova njegove porodice tajno su posjedovali mrežu offshore kompanija. Povezani su s 11 kompanija, od kojih je jedna procijenjena kao imovina od 30 miliona dolara.

  • članovi najužeg kruga pakistanskog premijera Imrana Khana, uključujući ministre iz vlade i njihove porodice, tajno posjeduju kompanije i fondove koji drže milione dolara.

  • ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky prenio je svoj udio u tajnoj offshore kompaniji neposredno prije pobjede na izborima 2019.