Svijet
0

Panamski predsjednik tvitao fotografije sjevernokorejskih raketa

Klix.ba
Panamske vlasti zadržale su sjevernokorejski brod nakon što je otkriveno da prevozi neprijavljeno oružje skriveno ispod kontejnera sa šećerom, saopćio je panamski predsjednik Ricardo Martinelli.

Brod Chong Chon Gang vlasti su presrele kada se približio Panamskom kanalu. Kada je brod zaustavljen, došlo je do pobune 35-člane posade, a kapetan je pokušao izvršiti samoubistvo.

Vlasti su otkrile "sofisticiranu raketnu opremu" ispod tovara sa smeđim šećerom. Brod je zaustavljen zbog sumnje da prevozi drogu.

Martinelli navodi kako neprijavljeni tovar oružja uključuje rakete i nekonvencionalno naoružanje te da je brod prekršio rezoluciju Ujedinjenih nacija o zabrani šverca oružja. Brod je stigao iz pravca Kube.

Panamske vlasti su do sada uspjele pretražiti samo jedan od pet teretnih prostora na brodu, saopćio je Luis Eduardo Camacho, predsjednikov glasnogovornik.

"Ovi materijali nisu prijavljeni, a Panama je neutralna zemlja i zemlja u miru, koja ne voli rat. Zabrinuti smo zbog ovih ratnih materijala i ne znamo šta će sljedeće proći kroz Panamski kanal", rekao je predsjednik Martinelli.

Sjevernokorejske i kubanske vlasti nisu komentarisale Martinellijeve izjave.

Hugh Griffiths, stručnjak za šverc oružjem sa Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja u Štokholmu, navodi kako je zadržani brod već neko vrijeme na listi sumnjivih brodova. Ranije je zaustavljan zbog šverca narkoticima i municijom za manje naoružanje. Godine 2009. su ga napali somalski pirati, a 2010. je zaustavljen u Ukrajini.

Martinelli navodi kako je kapetan broda doživio srčani udar te da je pokušao izvršiti samoubistvo tokom operacije i da je vlastima prije nekoliko dana dojavljeno da brod vjerovatno prevozi narkotike. Na Twitteru je objavio fotografiju raketa u brodskom kontejneru.

Sjevernoj Koreji je zabranjen uvoz velikog naoružanja usljed sankcija Ujedinjenih nacija, koje su pojačane u martu, nakon nuklearnih testova koji su raspirili tenzije u oblasti.

Blizu 15 hiljada brodova svake godine prođe kroz Panamski kanal.