Svijet
16

Palmira napadnuta hemijskim oružjem

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Pripadnici takozvane Islamske države sinoć su ponovo ušli u drevni sirijski grad Palmiru, a Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi da postoji sumnja da je na teritoriji koja je pod kontrolom IDIL-a izvršen plinski napad. Usljed teškog bombardovanja i upotrebe plina poginule su 34 osobe, tvrdi Opservatorij.

Pozivajući se na lokalne izvore u istočnoj provinciji Hama, sjeverozapadno od Palmire, Opservatorij tvrdi da su zabilježeni slučajevi gušenja i da su deseci ljudi ranjeni tokom ispaljivanja raketa na tom području. Izvori tvrde da su viđena beživotna tijela bez vidljivih povreda.

Amaq, informativni servis u službi IDIL-a, tvrdi da je poginulo 20 osoba, a da ih je oko 200 imalo problem s disanjem, okrivljujući za napad Rusiju. Međutim, i Rusija i sirijska vojska su demantovale upotrebu hemijskog oružja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov je kazao da gubljenje Palmire pokazuje kolika je IDIL prijetnja.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault tvrdi da je Rusija pružila priliku IDIL-u da uđe u Palmiru jer se fokusirala na borbu protiv oružanih grupa u Alepu.

"Rusi se samo pretvaraju da se bore protiv terorizma, a činjenica je da su se fokusirali na Alep dajući na taj način IDIL-u mogućnost da ponovo osvoji Palmiru", kazao je Ayrault.