Svijet
14

Palmira je značajno oštećena, ali su stručnjaci spremni na potpunu restauraciju

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Iako je IDIL deset mjeseci imao kontrolu nad drevnim gradom Palmirom, i uništio značajan dio svjetske kulturne baštine u tom gradu, stručnjaci procjenjuju da nije sve izgubljeno, te da je moguća potpuna rekonstrukcija ukoliko se to bude tretiralo kao zadatak od globalnog značaja.

"Uništavanje antičkih spomenika u Palmiri nenadoknadiv je gubitak za ljudsku civilizaciju", kazao je zamjenik direktora ruskog državnog Muzeja orijentalne umjetnosti Tigran Mkrtychev, te obećao da će ruski stručnjaci pružiti svu pomoć u restauraciji Palmire.

On je dodao da se Palmira percipira kao mnogo više od samog spomenika arheologije Starog istoka.

"Palmira je most između istoka i zapada i najzapadnija je tačka Velikog puta svile. To je izuzetno simbolično mjesto u historiji ljudske civilizacije", istakao je Mkrtychev.

Giovanni Boccardi, šef UNESCO-a za vanredne situacije izrazio je olakšanje nakon oslobađanja Palmire, te dodao kako je mnogo posla pred stručnjacima na putu restauracije.

"Život svake nacije počiva na kulturnom identitetu, te na vjerovanju i vrijednostima koje su zajedničke. Sirijscima je stalo do njihove kulturne baštine i nije čudo što postoji toliko interesovanje za obnovu Palmire", izjavio je Boccardi.

U prvoj fazi stručnjaci će morati napraviti selekciju onoga što je u potpunosti uništeno, onoga što je djelimično uništeno i spomenika koji su ostali netaknuti. Ipak, prije bilo kakve restauracije bit će neophodno detaljno izvršiti kontrolu cijelog područja Palmire, kako bi se utvrdilo da na pojedinim mjestima nisu postavljene mine.