Svijet
11

Palin: Uništit ćemo Islamsku državu kao što smo uništili naciste

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U emotivnom govoru pred republikanskim aktivistima, bivša kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a Sarah Palin oštro je napala predsjednika Baracka Obamu.

Bivša guvernerka Aljaske je na Konferenciji političkih konzervativaca (CPAC) Obaminu administraciju nazvala glavnim krivcem za uspon Islamske države (IDIL).

Palin je govorila o američkim veteranima i izazovima sa kojima se susreću, ali je iskoristila priliku da oštro kritikuje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

"Uspon Islamske države je direktan rezultat nerada ove administracije. Bliski istok se raspada, a IDIL se širi po zemlji po kojoj smo nedavno prolili svoju krv", rekla je Palin u dramatičnom obraćanju Republikancima.

"Da li smo uopće pobijedili u Iraku i Afganistanu prije nego što smo podigli bijelu zastavu? Ne znam. Ali kada vidimo militante IDIL-a kako marširaju Sirijom, Irakom, Libijom, Jemenom i Parizom, to se ne čini tako", rekla je Palin.

Ona se potom okrenula izjavi glasnogovornice State Departmenta Marie Harf da SAD ne mogu pobijediti IDIL samo tako što će ubijati militante.

"Oni kažu da ne možemo ubijati. Stvarno? Recite to nacistima. Ali čekajte, ne možete jer smo ih pobili. Uništit ćemo IDIL kao što smo uništili naciste!", rekla je Palin.