Svijet
78

Obama: SAD nisu u ratu protiv islama, nego protiv onih koji ga iskrivljuju

Klix.ba
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da SAD nisu u ratu protiv islama, nego protiv onih koji su se odmetnuli i koji ga iskrivljuju.

Obama je govorio predstavnicima 60 zemalja tokom trodnevnog događaja i razgovora o napadima u Danskoj i Francuskoj. Američki predsjednik je rekao de se svijet mora suprotstaviti ideologijama koje radikaliziraju ljude. Dodao je da oni koji vode grupe protiv IDIL-a i Al Kaide nisu religijske vođe nego teroristi.

Obama je rekao da IDIL i Al Kaida koriste islam za svoju propagandu te je tako odgovorio kritičarima koji su ga kritikovali, što nedavne terorističke napade nije nazvao djelom islamskih radikala.

Američki predsjednik je zvanično zatražio od Kongresa da odobri vojnu silu protiv IDIL-a u Iraku i Siriji. SAD i saveznici od prošle godine izvode zračne napade na IDIL.

Konferencija na kojoj se obratio Obama održana je zbog terorističkih napada u Kanadi i Australiji. Bijela kuća je kritikovana jer je odbila povezati ekstremizam sa islamom. Cilj konferencije je prevencija i motivisanje vojnika da se još odlučnije bore protiv terorista.