Svijet
524

Palestinu zvanično priznalo 137 zemalja: Bez podrške SAD-a, Kanade, Meksika, Australije...

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Zajedno s Grčkom, čiji poslanici su u grčkom parlamentu danas podržali nacrt odluke o njenom priznavanju, državu Palestine je do sada priznalo ukupno 137 zemalja članica Ujedinjenih nacija (UN).

Glasanju u grčkom parlamentu prisustvovao je i palestinski predsjednik Mahmud Abbas, koji je stigao u pratnji grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. Poslanici prisutni na današnjoj vanrednoj sjednici parlamenta jednoglasno su podržali prijedlog šefa skupštine Nikosa Vucisa koji je na dnevni red uvrstio glasanje o nacrtu odluke o priznavanju države Palestine.

Prema posljednjim podacima, Palestinu je do sada priznalo 137 zemalja članica UN-a koja trenutno broji 193 zemlje.

Osim Grčke, Palestinu su zvanično priznale skoro sve zemlje u regionu Bliskog istoka kao i u srednjoj i istočnoj Evropi.

Prije Grčke, Palestinu je priznao i Vatikan koji je u junu ove godine potpisao zvanični sporazum kojim je ponovljen stav da je Palestina nezavisna država.

Prije toga, zastupnici Donjeg doma Parlamenta Italije u februaru 2015. godine su usvojili tekst za priznavanje Palestine kao države, a skoro istovremeno je učinila i Belgija.

Švedska je u oktobru 2014. godine priznala Palestinu kao državu, a nakon nje su i Velika Britanija i Irska donijele neobavezujuće odluke o priznanju te države. Španski parlament je, također, donio rezoluciju o usvajanju prijedloga o priznanju Palestine.

Švedska je inače prva zemlja Evropske unije koja je priznala državu Palestinu jer su je današnje članice Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar priznale prije ulaska u ovu zajednicu.

Među zemalja koje nisu priznale Palestinu nalaze se Sjedinjene Američke Države (SAD), Kanada, Meksiko, Australija i Novi Zeland.

Inače, Palestina trenutno ima status države posmatrača u UN-u.