Postignut kompromis
12

Palestinski zatvorenici okončali štrajk glađu nakon 40 dana

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Na stotine palestinskih zatvorenika danas su okončali 40-dnevni štrajk glađu nakon što su postigli kompromis s izraelskim vlastima u vezi s omogućavanja posjeta njihovih porodica, saopćili su izraelski i palestinski zvaničnici.

Glasnogovornica izraelske zatvorske službe Nicole Englander izjavila je da su zatvorenici proglasili kraj štrajka jutros. Kazala je da je do okončanja štrajka došlo nakon što je Izrael postigao sporazum s palestinskim vlastima i Crvenim križom da omogući zatvorenicima da svakog mjeseca imaju dvije posjete porodica.

Na stotine zatvorenika koji su štrajkovali glađu tvrde da je on imao za cilj poboljšanje zatvorskih uslova.

Ovogodišnji štrajk glađu prerastao je u jedan od najdužih takvih protesta otkako je Izrael 1967. godine zauzeo teritorije na kojima Palestinci namjeravaju stvoriti svoju državu na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalemu i u pojasu Gaze.

Englander je kazala da je 1.578 zatvorenika učestvovalo u štrajku glađu i da ih je 834 danas prekinulo s gladovanjem. Dodala je da je 18 zatvorenika liječeno u bolnicama.

Brojni Izraelci smatraju zatvorenike teroristima i ne pristaju na njihove zahtjeve. Više od 6.000 Palestinaca je u izraelskim zatvorima pod optužbama za krivična djela u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom, od bacanja kamenica na izraelske vojnike do posjedovanja oružja i napada u kojima su ubijeni ili ranjeni izraelski vojnici i civili.

Palestinci smatraju štrajkače glađu herojima, i oni su rijedak primjer palestinskog jedinstva u jeku dubokih podjela između dviju suparničkih političkih grupa, militantnog Hamasa koji upravlja pojasom Gaze, i Fataha, palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa koji uživa zapadnu podršku. Palestinci se nadaju da će protest privući pažnju sve nezainteresiranije međunarodne zajednice u vrijeme dok izraelska okupacija početkom juna treba navršiti pedesetu godišnjicu.

Podrška zatvorenicima ima i emotivni naboj jer je Izrael držao u svojim zatvorima stotine hiljada Palestinaca od 1967. godine.

Izraelski ministar javne sigurnosti Gilad Erdan navodi da je štrajk glađu motiviran borbom za vlast unutar Abbasovog pokreta Fatah. Tvrdi da je organizator štrajka Marwan Barghouti cinično iskoristio ostale zatvorenike kako bi ojačao svoj položaj u Fatahu i osigurao svoj status Abbasovog nasljednika. Barghoutijeva porodica negira te navode, prenosi agencija AP.