Svijet
3

Palestinski premijer odbacio Netanyahuov prijedlog o direktnim pregovorima

FENA
Rami Hamdallah (Foto: EPA)
Rami Hamdallah (Foto: EPA)
Palestinski premijer Rami Hamdallah u utorak je odbacio izraelski prijedlog za direktnim pregovorima umjesto francuske multilateralne mirovne inicijative, nazivajući takav pokušaj "kupovinom vremena".

Hamdallah je to izjavio nakon susreta s francuskim premijerom Manuellom Vallsom, koji je u ovoj sedmici održao razgovore u Izraelu i na palestinskim teritorijama kako bi insistirao na mirovnoj inicijativi Pariza.

"Vremena je malo. Netanyahu pokušava kupiti vrijeme, ali ovaj put neće pobjeći pred međunarodnom zajednicom", kazao je Hamdallah.

Netanyahu je odbacio francuski plan i pozvao na direktne pregovore.

Valls je poručio Netanyahuu tokom njihovog susreta u ponedjeljak da će razgovarati o njegovom prijedlogu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, ali je insistirao na tome da će se Pariz držati svog pristupa.

Francuska inicijativa podrazumjeva održavanje sastanka ministara vanjskih poslova brojnih zemalja angažovanih u bliskoistročni mirovni proces 3. juna u Parizu, ali bez prisustva Izraelaca i Palestinaca. Međunarodna konferencija nakon toga bi bila održana na jesen, uz prisustvo Izraelaca i Palestinaca.

Cilj je ponovno pokrenuti pregovore koji bi doveli do stvaranja palestinske države.

Pregovori između Izraelaca i Palestinaca blokirani su otkako je propala mirovna inicijativa pod američkim vodstvom u aprilu 2014. godine, prenosi agencija AFP.