Svijet
0

Palestinski predsjednik militante Hamasa nazvao teroristima

FENA
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas se zakleo da neće voditi dijalog s Hamasom nazivajući tu militantnu grupu teroristima.

U obraćanju palestinskom narodu, Abbas je u srijedu optužio Hamas za zauzimanje Pojasa Gaze prošle sedmice u borbama sa snagama Fataha, koji i dalje kontrolira Zapadnu obalu.

Izrael je u srijedu otvorio kontakte sa novim palestinskim premijerom. Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livini je rekla Salamu Fayadu da će formiranje palestinske vlade bez pripadnika Hamasa omogućiti napredak u raznim oblastima.

Izrael je odbijao kontakte s palestinskom vladom koju je predvodio Hamas, koji Izrael i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom.

U Washingtonu su u utorak predsjednik George W. Bush i izraelski premijer Ehud Olmert, nakon razgovora u Bijeloj kući, obećali podršku predsjedniku Abbasu u njegovoj borbi sa Hamasom.

Na humanitarnom planu, prenosi VoA, izraelski ministar odbrane Ehud Barak je naredio vojsci da Palestincima kojima je potrebana hitna medicinska njega dozvoli da iz Pojasa Gaze uđu u Izrael.

Nekoliko stotina Palestinaca je ostalo na palestinskoj strani graničnog prijelaza Erez.

Izrael je prošle sedmice zatvorio granične prijelaze s Gazom nakon što je militantna grupa Hamas preuzela kontrolu teritorije.

Izrael se, također složio da dozvoli stranim državljanima, uključujući građane Rusije i Ukrajine, da napuste Gazu kroz isti granični prijelaz.

Javljeno je da UN-ov Svjetski program hrane šalje dodatnu humanitarnu pomoć u Gazu i da je nekoliko kamiona stiglo još u utorak.

U međuvremenu iz izraelske vojske saopćavaju da izvode zračne napade na dva mjesta u Gazi odakle su militanti ispalili rakete na Izrael.

Ranije u srijedu izraelski vojnici su ubili četiri Palestinca u sukobu u kojem je ranjen izraelski vojnik.