{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Palestinski lideri izglasali suspendovanje odluke o priznavanju Jerusalema

S
16.1.2018. u 08:35
23
11
Palestinski lideri izglasali suspendovanje odluke o priznavanju Jerusalema
23
Palestinski lideri izglasali suspendovanje odluke o priznavanju Jerusalema
Foto: EPA-EFE
Palestinski lideri izglasali su suspendovanje odluke o priznavanju Jerusalema za prijestonicu Izraela, kao odgovor na odluku predsjednika SAD Donalda Trumpa da podrži tu ideju, saopštila je Palestinska organizacija slobode /PLO/.
U saopštenju koje je prenio AFP navodi se da je Izvršni odbor PLO imenovan da opozove priznavanje takve odluke dok Izrael ne prizna granice Palestine sa granicama određenim 1967. godine i opozove odluku da pripoji Istočni Jerusalem i proširi naselja.

PLO je međunarodna zajednica priznala kao jedinog legitimnog predstavnika palestinskog naroda. Centralno Vijeće je prošireno upravno tijelo PLO-a, čije se zasjedanje saziva između sjednica Nacionalnog savjeta Palestine.

Trump je 6. decembra izjavio da je došlo vrijeme da Jerusalem zvanično bude proglašen izraelskom prijestonicom i izdao naredbu State departmentu da izvrši pripreme za preseljenje američke Ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Status Jerusalema jedan je od većih problema u okviru palestinsko-izraelskog sukoba. Izraelci su okupirali istočni dio grada tokom rata 1967. godine i insistiraju na tome da je Jerusalem "jedina i nedjeljiva" prijestonica Izraela. Palestinci, s druge strane, žele da istočni dio ovog grada bude prijestonica njihove države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: