|

Palestinska uprava će se sastati nakon neuspjeha njene rezolucije u UN-u

Palestinska uprava će se sastati nakon neuspjeha njene rezolucije u UN-u
0
F
FENA
31.12.2014. u 10:21
2
komentara
0

dijeljenja
Palestinska uprava će se sastati nakon neuspjeha njene rezolucije u UN-u Foto: EPA
Palestinska uprava će se sastati u srijedu da bi utvrdila sljedeće korake svoje diplomatske kampanje za okončanje izraelske okupacije dan nakon odbijanja njene rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a.
Palestinski lideri bi trebalo da se sastanu u 16.30 sati po srednjoevropskom vremenu u Ramallahu, u sjedištu Palestinske uprave na okupiranoj Zapadnoj obali, s predsjednikom Mahmudom Abbasom, koji na ovom sastanku treba objaviti sljedeće mjere koje Palestinci namjeravaju preduzeti.

Njegov govor će prenositi palestinska državna televizija.

Otkada su u septembru pokrenuli nacrt rezolucije u UN-u, Palestinci tvrde da će u slučaju neuspjeha u Vijeću sigurnosti potpisati novi niz ugovora i konvencija za pristup maksimumu međunarodnih organizacija, kojima imaju pristup otkada su krajem 2012. godine dobili status države posmatrača u UN-u.

Oni planiraju da se priključe Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) kako bi tamo tužili izraelske zvaničnike za "ratne zločine" počinjene posebno, prema njihovom mišljenju, u Pojasu Gaze, razorene u tri sukoba u šest godina.

Neki palestinski zvaničnici su stavili težište na prijetnju prekidom sporazuma o sigurnosnoj saradnji s Izraelom, scenario koji posmatrači i diplomate ocjenjuju malo vjerovatnim.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...