Svijet
0

Palestinska policija rastjerala demonstracije protiv Annapolisa

FENA
Policija je u utorak razbila demonstracije protiv konferencije u Annapolisu koje su bile organizirane u Ramallahu, Nablusu i Hebronu na jugu, gdje je jedan demonstrant ubijen i koje je dan ranije Palestinska samouprava na Zapadnoj obali zabranila.

Incidenti su izbili nekoliko sati prije otvaranja konferencije organizirane blizu Washingtona s ciljem da pokrene izraelsko-palestinski mirovni proces, a koju radikalni palestinski islamisti osuđuju, javio je AFP.

U Ramallahu su policajci pucali u zrak, nakon čega su polomljena stakla na džamiji Abdel Naser u kojoj je bilo oko 400 demonstranata iz islamističke grupice Hizb al-Tahrir. Uhapšeni su deseci militantnih aktivista.

Prisutni novinari su dobili naredbu da napuste mjesto. Policajci su pretukli dopisnika satelitske TV Al-Jazira iz Katara, izjavili su očevici.

Slični sukobi između pripadnika raznih grupa i policije dogodili su se u Nablusu i Hebronu na sjeveru i na Zapadnioj obali na jugu. Više desetaka ljudi je uhapšeno, a ima i ranjenih.

Palestinska vlada je u ponedjeljak zabranila demonstracije na Zapdnoj obali protiv mirovnog skupa u Annapolisu, u SAD-u.