Dmitrij Medvedev
0

Palestinska država s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Ruski predsjednik izjavio je u utorak nakon susreta s palestinskim liderom Mahmoudom Abbasom u Jerihonu, na Zapadnoj obali, da Moskva podržava osnivanje palestinske države s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom.

"Rusija je iznijela svoj stav o palestinskom pitanju 80-ih godina i mi u potpunosti podržavamo neotuđivo pravo palestinskog naroda na uspostavljanje nezavisne palestinske države s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom", izjavio je Medvedev na konferenciji za štampu koju je održao s predsjednikom Abbasom.

Sovjetski savez je priznao proglašenje palestinske države koje je historijski palestinski vođa Yasser Arafat objavio 15. novembra 1988. u Alžiru, dok je bio u egzilu, prije pokretanja mirovnih pregovora, a koje se nije odnosilo na određeni teritorij.

"Rusija podržava legitimnu aspiraciju palestinskog naroda na nezavisnu državu s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom", naglasio je Abbas i izrazio zadovoljstvo što je to "potvrdio ruski predsjednik", prenio je AFP.

On je rekao da su se razgovori odnosili na "način na koji Rusija može doprinijeti odvijanju mirovnog procesa".

Zbog upornog blokiranja mirovnih pregovora s Izraelom, palestinski zvaničnici su nedavno zatražili od velikog broja zemalja da priznaju palestinsku državu unutar granica iz juna 1967. godine, prije Šestodnevnog rata, što je nekoliko latinoameričkih zemalja već učinilo.