Svijet
0

Palestinci od Sjedinjenih Država traže "jasan stav“ o stvaranju palestinske države

FENA
Palestinski predsjednik je u srijedu pozvao Sjedinjene Države da zauzmu "jasan stav“ o stvaranju palestinske države, nakon što je američkia vlada ocijenila da je status quo "neodrživ“ i zatražila odgađanje sastanka Četvorke.

"Tražimo jasan američki stav o palestinskoj državi u granicama iz 1967. godine, s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, kao i čvrst stav o izraelskim naseljima“, izjavio je u saopćenju glasnogovornik Mahmuda Abbasa Nabil Abu Rudeina.

Ovaj poziv je uslijedio nakon izjave američke tajnice Hillary Clinton u utorak uvečer, koja je ocijenila da status quo između Palestinaca i Izraelaca nije održiviji nego politički sistemi koji su se urušili posljednjih mjeseci. Ona je najavila novo određivanje američke politike predsjednika Obame u regionu.

"Ova najava pokazuje da američka administracija počinje da biva svjesna ozbiljnosti situacije na Bliskom istoku“, rekao je Abu Rudeina koji je dodao da je “glavni uzrok tome odsustvo pravog rješenja palestinskog pitanja na temelju odluka međunarodnog prava”.

“Vrijeme je za američku administraciju da se pokrene prije septembra kako se u regionu ne bi desio zaokret čije će posljedice biti teške za sve”, nastavio je on aludirajući na datum kada Palestinci planiraju tražiti od UN-a da prizna njihovu državu, u nedostatku napretka u postizanju dogovora s Izraelom.

Sastanak Četvorke za Bliski istok (Sjedinjene Države, Evropska unija, Rusija i UN), koji je bio predviđen za petak, na kojem su Francuska, Njemačka i Velika Britanija planirale predložiti orijentire za izraelsko-palestinske pregovore, odgođen je na zahtjev Sjedinjenih Država, izjavili su diplomati Ujedinjenih nacija.