Komentari (7)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Mit: Izrael je dugi niz godina trpio str.ašne napade izvedene s hiljadama raketa ispaljenih iz Gaze Istina: Prva Qassam raketa domaće izrade je ispaljena preko izraelske granice u oktobru 2001. godine, a prva pogibija se dogodila u martu 2007. Od Qassam raketa (do novembra 2008.) pog.inulo je 13 Izraelaca. Nasuprot tome, između septembra 2000. i kraja novembra 2008. gotovo 5.000 Palestinaca je ubi.jeno, više od polovice u Gazi. Rakete su u prošloj godini dostigle više udaljenih ciljeva, ali u vojnom smislu one su beznačajne, u odnosu na vatrenu moć američkih F-16 aviona, Apache borbenih helikoptera, Merkava tenkova i pomorskih razarača s kojima Izrael raspolaže. Hamas kažu da su rakete osveta ne samo za mnoge smr.ti koje je Izrael prouzrokovao u Gazi i na Zapadnoj obali, već i za nastavak okupa.cije i oduzimanja palestinskog zemljišta. Hamas kaže da će na ovaj način okončati okupa.ciju, isto kao što je Izrael bio prisiljen da završi okupaciju južnog Libana zbog otpora Hizbollah-a.
Stanovništvo na Zapadnoj obali je izolirano u geta poput enklava, okruženih izraelskom vojskom i ilegalnim naseljima.Postoji mnogo metoda koje se koriste za progon Palestinaca iz njihovih domova u Istočnom Jerusalemu, koji je Izrael aneksirao, opet u suprotnosti s međunarodnim pravom. Izrael je prekršio preko 60 rezolucija UN-a, koje pozivaju na povratak izbjeglica, povlačenje doseljenika, demontiranje zida i ukidanje opsade Gaze. Mit: Izraelskoj sigurnosti prijete njegovi arapski susjedi Istina: Egipat i Jordan imaju diplomatske odnose i trgovinske sporazume s Izraelom. Libanon i Sirija nemaju, jer Izrael i dalje drži pod okupacijom dio njihove teritorije. Ipak, u više navrata Arapska liga je ponudila Izraelu normalizaciju odnosa u zamjenu za održljivu palestinsku državu na Zapadnoj obali i Gazi. Izrael je odbio.
Istina o Gazi – 12 mitova o Izraelu U vrijeme mnogih \"modernih mitova\" koji postoje,ovdje ćemo predstaviti samo činjenice vezane za Izrael i Palestinu,bazirane na izvještaju UN-a i nevladinih organizacija na terenu,uključujući i izraelske skupine koje se bore za ljudska prava. Mit: Izrael je država koja se pridržava zakona i Izrael želi živjeti u miru sa svojim susjedima Istina: Godine 1948,nedugo nakon pošto je UN dao 56% Palestine, teritorije uglavnom naseljene imigranatima, manjinske židovske populacije;židovske snage su protjerale većinu starosjedilaca - Palestinaca i zauzele 78% zemljišta. Do temelja je srušeno više od 400 palestinskih sela, tako da se izbjeglice ne mogu vratiti.1967.godine su izraelske snage okupirale ostatak Palestine,uključujući Gazu, i počele naseljavati ta područja,u suprotnosti s Četvrtom ženevskom konvencijom.2002. godine je Izrael započeo izgradnju 400 milja dugog zida, uglavnom na palestinskoj zemlji,oduzimajući na taj način ono malo teritorije
Konvencije, odnosno međunarodno pravo djece, Izrael je prekršio i u slučaju 14-godišnjeg Moaida Muhsina. On s obitelji živi na području istočnog Jeruzalema, u izbjegličkom logoru Shufat. Policija ga je pokupila u tri sata u noći i odvela u zatvor gdje je proveo 46 dana. Od tada više ništa nije kako je bilo, priča Moaid i dodaje da \" otkako su ga pustili iz zatvora nije vidio nikoga od svojih prijatelja, da je stalno u kući i da se smrtno dosađuje iako bi želio izaći van i kao i ranije, s prijateljima igrati nogomet.\" Moiad, Muhammed i Muhannad samo su neki od mnogobrojne djece, odnosno mladića mlađih od 18 godina, koju je izraelska vojska uhitila i na kraće ili duže vrijeme zatvorila. Prema podacima izraelske organizacije za ljudska prava „B T selem“, koncem veljače ove godine njihov je broj iznosio 338 – od kojih je njih 41 bio čak mlađi i od 16 godina. IZVOR : DW
U izbjegličkom logoru Shufat dolazi do sličnih scena kao u Hebronu. I ovdje je tijekom demonstracija uhićena nekolicina palestinskih maloljetnika – jedan od njih je i 15-godišnji Muhammad Kayali koji kaže da je \"uhvaćen s leđa dok je samo promatrao sukobe\". Prema informacijama izraelske organizacije za ljudska prava „Defense for children international“ – koja se bavi obranom prava djece – tijekom spomenutih prosvjeda uhićeno je više desetaka maloljetnika. Prema riječima člana ove organizacije, Khaleda Kuzmara, ovo nije prvi put, a broj uhićene palestinske djece u izraelskim zatvorima u stalnom je porastu. Nakon ispitivanja, kaže, Kuzmar, mnogi moraju čak i pred vojni sud budući da prema izraelskom vojnom, kaznenom zakonu mladi od 16 ili 17 godine vrijede za punoljetne osobe. Izraelska vojska oslanja se u odnosu prema palestinskoj djeci na vojne naredbe čiji je cilj prvenstveno kažnjavanje palestinskog naroda, naročito djece.
Palestinska djeca u izraelskim zatvorima Raste broj djece u izraelskim zatvorima. Prema informacijama jedne izraelske organizacije za ljudska prava, koncem veljače ove godine u izraelskim zatvorima nalazilo se više od 300 palestinskih maloljetnika, a njihov se broj sve više povećava.Stari grad Hebron na jugu zapadne obale Jordana - nakon što je izraelska vlada objavila da će grob Patrijarha kao i džamiju Ibrahimi, oboje jednako važno kako za židove tako i za muslimane, primiti odnosno, upisati u izraelsku nacionalnu baštinu – u okupiranim, palestinskim područjima već danima traju žestoki prosvjedi. Stotine demonstranata baca kamenje, zapaljene predmete, boce - izraelska vojska uzvraća granatama napunjenim suzavcem, gumenim streljivom, uhićenjima. Među uhićenima je i četvero djece obitelji Muhtaseb. Najmlađem, Muhannadu je tek sedam godina i ovom je prilikom, kako sam kaže, po prvi puta uhićen. I na području istočnog Jeruzalema tih je dana došlo do velikih nemira.
Dabogda i ti udiso sto oni udisu. Dokazano.