Poruka za Amerikance
209

Palestinka u UN-u: Samo 15 godina u svojoj historiji niste bili u ratu, bogatite se na ubijanju

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com

Stalna promatračka misija Palestine pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi je saopćila da je zaprepaštena "nedjelovanjem međunarodne zajednice" protiv intenziviranja nasilja u Gazi.

Snimak Palestinke Dime Asfour, prvog sekretara palestinske misije pri UN dok govori u Ženevi postao je viralan na društvenim mrežama.

"Sjedinjene Američke Države nemaju pravo da se pretvaraju da podržavaju civile u Gazi, nemaju pravo kada su SAD upravo odobrile dodatnih 15,5 milijardi vojne pomoći Izraelu dok Izrael ubija Palestince, većinom izbjeglice i djecu", kazala je Afour.

Postavila je pitanje kako SAD može objasniti da njihove akcije podudaraju s bilo kojim od zaduženja pred međunarodnim pravom.

"Nije iznenađenje da su cijene dionica proizvođača oružja dosegle rekordne razine u posljednjem periodu i nastavljaju da rastu dok Izrael uništava Gazu. Vrijednost najpoznatijih proizvođača oružja u SAD je skočila za 23 milijarde nakon 7. oktobra, nema sumnje da SAD profitira od ovog rata", istakla je Afour.

Na kraju je kazala kako su Sjedinjene Američke Države licemjerne.

"Kroz svoju cijelu historiju, samo 15 godina SAD nije bila u ratu s drugom državom. Samo 15 godina u cijeloj historiji. Niko, ni Izrael ni SAD, a ni proizvođači oružja nemaju pravo da profitiraju od ubijanja Palestinaca. Nemate pravo reći da stojite uz Palestince dok šaljete oružje koje ih ubija", kazala je na kraju Afour.