Stalna represija
0

Palestinka Hanan Ashrawi: Međunarodna zajednica mora stati na pravu stranu pravde

FENA
Hanan Ashrawi (Foto: EPA-EFE)
Hanan Ashrawi (Foto: EPA-EFE)
Povodom 70. godišnjice podjele Palestine i obilježavanja 40. Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, članica izvršne komisije PLO-a Hanan Ashrawi zatražila je od međunarodne zajednice da stane na pravu stranu pravde.

"Dana 29. novembra prije sedamdeset godina, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju 181 (II). S podjelom historijske Palestine, počela je viktimizacija i mučenje palestinskog naroda. Stvorena je država Izrael na račun autohtonog stanovništva zemlje koje je nasilnim putem iskorijenjeno. Decenijama su se posljedice ove rezolucije intenzivirale, manifestujući se na tri načina: 1. oduzimanjem imanja, raspršivanjem i protjerivanjem ogromne izbjegličke populacije, 2. sistematskom diskriminacijom i represijom unutar Izraela kroz njegov rasistički i isključujući sistem, i 3. zatvaranjem i tjeranjem u ropstvo pod okupacijom unutar preostalih 22 posto historijske Palestine", napisala je Ashrawi u saopćenju, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Ashrawi je dodala da "unatoč brojnim pokušajima međunarodne zajednice da ispravi ovu nepravdu nebrojenim rezolucijama i konvencijama, Izrael nekažnjeno nastavlja s nečuvenim povredama".

"Ovaj dan također označava 40. godišnjicu UN-ovog proglašenja 29. novembra Međunarodnim danom solidarnosti s palestinskim narodom. Mi slavimo te pojedinačne zemlje i vlade koje su nas prepoznale, te mi i dalje cijenimo njihov pravedan i principijelan stav na pravoj strani mira i pravde. Mi također pozivamo one zemlje koje još nisu priznale palestinsku državu da to učine, kao pozitivnu posvećenost pravu našeg naroda na život u slobodi, dostojanstvu i potpunom suverenitetu", navodi se u saopćenju.

Ashrawi je također međunarodnu zajednicu pozvala da solidarnost prevede u pozitivni angažman, da okonča historijsku nepravdu, da prisili Izrael na potpuno povlačenje, da utječe na donošenje pravednog rješenja za pitanje palestinskih izbjeglica na osnovu Rezolucije 194 Ujedinjenih nacija, te da uspostavi nezavisnu državu Palestinu s granicama iz 1967. godine s glavnim gradom Istočnim Jerusalemom.