Ispred Katedrale
50

Palestinci u Sarajevu održali skup podrške sunarodnjacima u izraelskim zatvorima

Klix.ba
Skup podrške Palestinske zajednice u BiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Više od 1.500 palestinskih zatvorenika je stupilo u štrajk glađu 17. aprila kako bi skrenuli pažnju međunarodne zajednice na nepodnošljive uslove u izraelskim zatvorima. Tim povodom danas je u Sarajevu održan skup podrške i solidarosti sa ovim zatvorenicima.

Skup su organizirali članovi Udruženja Palestinske zajednice u BiH. Kako su nam kazali, palestinski zatvorenici su u izraelskim zatvorima žrtve ponižavanja, psihičkog mučenja i fizičke torture. Pored toga, zabranjene su im posjete članova porodice, zdravstvena zaštita, a ono što im svakodnevno serviraju kao obroke ne liči na hranu.

U 22 registrovana izraelska zatvora trenutno je 6.500 zarobljenika, uključujući 62 žene, oko 300 djece te 500 zatvorenih bez prava na suđenje.

Kako nam je kazao predsjednik Udruženja Palestinske zajednice u BiH Majed Maarouf, borba palestinskih zarobljenika protiv izraelskog okupatora je legitimna po međunarodnom pravu kao i kod mnogih naroda koji su se suočavali sa okupacijom.

"Očekujemo od međunarodne zajednice, organizacije UN-a, Internacionalnog crvenog krsta i svih svjetskih organizacija za ljudska prava da podrže legitimine zahtjeve palestinskih zarobljenika u izraelskim zatvorima s ciljem primoravanja Izraela da poštuje ženevske konvencije", naglasili su članovi Udruženja Palestinske zajednice u BiH.