Protest umjetnika
723

Palestinci u razrušenoj Gazi održali koncert u znak protivljenja Eurosongu

Klix.ba
Foto: A News
Foto: A News
Palestinci u blokiranom pojasu Gaze u utorak su pjevali tradicionalne narodne pjesme na ruševinama stambene zgrade uništene prošle sedmice izraelskim ratnim avionima. Improvizirani koncert bio je vremenski usklađen s Eurosongom, koji je počeo u nedjelju u Tel Avivu.

Pjevači iz Palestine izveli su seriju tradicionalnih numera u kojima su pjevali o ljubavi i miru u svijetu, javlja A News.

Manifestaciji, koju je organizirala lokalna nevladina organizacija Jusoor, prisustvovali su deseci lokalnih pjevača, umjetnika, ali i drugi stanovnici Palestine.

"Zakazali smo koncert u vrijeme održavanja takmičenja za pjesmu Eurovizije u Tel Avivu kao način da izrazimo naše negodovanje odlukom da se ovaj događaj održi u Izraelu, koji nastavlja da vrši zločine nad palestinskim narodom", rekao je koordinator grupe Jusoor Kamel Musallam.

On je istakao i to da je muzika jezik mira i ljubavi, ali da se održavanje ovog takmičenja u Izraelu koristi za prikrivanje zločina, kako govori, izraelskih okupatora.

Eurosong je međunarodno muzičko takmičenje koje organizuje Evropska radiodifuzna unija (EBU) od 1956. godine. To je najveći svjetski nesportski događaj u kontekstu međunarodne gledanosti, obično okupljajući stotine miliona gledalaca iz cijelog svijeta pred TV ekranima.