"Prodaje izraelsku politiku"
0

Palestinci: Tony Blair je beskoristan

SRNA
Tony Blair
Tony Blair
Visoki savjetnik palestinskog predsjednika Nabil Shaath izjavio da je izaslanik četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika Tony Blair beskoristan.

"U posljednje vrijeme on govori kao izraelski diplomata, prodajući njihovu politiku. Zbog toga je on nama beskoristan", rekao je Shaath, a prenose izraelski mediji.

Shaath je dodao da Palestinska uprava još nije zatražila od četvorke, koju čine SAD, EU, UN i Rusija, da ga zamijeni, ali je očito da Blair nije omiljen više u palestinskim krugovima. 

Osvrćući se na nastojanja četvorke da se obnove mirovni pregovori Izraela i Palestine, palestinski zvaničnik je rekao da saopštenje koje je ona izdala ima malo nedostataka ali da ipak previše mjesta ostavlja za inteprepretaciju. 

"Ako je saopštenje četvorke ostavljeno stranama za intepretaciju trebaće nam 20 godina da pregovaramo. Zato nam je potreban sudija da da crveni karton kada neko prekrši pravila", dodao je on, naglasivši da bi četvorka morala da kaže jasno "stop" izgradnji jevrejskih naselja i nasilju. 

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas podnio je zahtjev za puno članstvo palestinske države u UN 23. septembra. Taj zahtjev bi trebalo da razmatra Vijeće sigurnosti, gdje SAD imaju pravo veta i najavile su da će ga upotrijebiti jer smatraju da palestinska nezavisnost može biti samo rezultat pregovora s Izraelom. 

Međutim, devet trenutnih članica Vijeća sigurnosti je već priznalo Palestinu i očekuje se da će glasati u prilog Palestincima, kazao je Shaath. 
Pozicija Kolumbije i Portugala, dva nestalna člana SB, još nije jasna, iako obje zemlje imaju dobre odnose sa Palestincima, dodao je Shaath. 

Abbas će u drugoj nedjelji oktobra posjetiti obje zemlje u pokušaju da dobije njihovu podršku. 

On će najprije posjetiti Evropski parlament, u kojem će govoriti 6. oktobra, a poslije putuje u Centralnu i Južnu Ameriku preko Portugala, najavio je šef palestinske diplomatije Rijad Malki.