Kairo
0

Palestinci prekinuli pregovore o ujedinjenju

FENA
Azam al - Ahmad
Azam al - Ahmad
Pregovori o ujedinjenju palestinskih frakcija Hamasa i Fataha prekinuti su u utorak u Kairu do slijedećeg utorka, a nije postignut dogovor o novom premijeru, izjavio je pregovarač Azam al - Ahmad.

On je kazao da će se pregovori nastaviti sljedeće sedmice u prisustvu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, vođe Fataha i lidera Hamasa Khaleda Mashala.

Odluka o premijeru je jedan od glavnih nesporazuma, a ujedinjenje rivalskih vlada na Zapadnoj obali i pojasu Gaze smatra se suštinskim, imajući u vidu da Palestinci teže priznavanju državnosti, prenosi Associated Press (AP).

Zvaničnici Hamasa, koji učestvuju u pregovorima, rekli su u utorak da su se obje strane dogovorile da će dosadašnji premijer Salam Fayad, koji ima podršku Zapada, napustiti tu funkciju, što je Al - Ahmad iz Fataha negirao.

Hamas smatra i da je Fayad, ekonomista školovan u SAD-u i priznat u svijetu, isuviše blizak Zapadu. Ne smatra ga nezavisnim kandidatom za novog premijera, kako se predstavlja, već političkom figurom Fataha. Ta stranka vjeruje, međutim, da je on najbolji kandidat za premijera, jer će odagnati brige zemalja donatora da će novac dospjeti u ruke Hamasa.

Izrael, SAD i EU smatraju tu organizaciju terorističkom.

Hamas ne priznaje Izrael, ranije sporazume s tom zemljom i ne želi da odbaci nasilje.

Njegovo vojno krilo odgovorno je za desetine samoubilačkih bombaških napada u Izraelu, a iz pojasa Gaze, koji kontroliše Hamas, ispaljivano je hiljade raketa na južnu izraelsku teritoriju.

Fatah i Hamas vode borbu za vlast od 2006. godine, kada je Hamas pobjedio na općim izborima.

Borba je kulminirala nasilnim preuzimanjem vlasti u pojasu Gaze sredinom 2007. godine kada je Hamas potisnuo snage lojalne umjerenijem Fatahu. Od tada Hamas vlada Gazom, dok Fatah dominira samo na Zapadnoj obali.

Svi raniji pokušaji da se pomire dvije zavađene frakcije su propali, ali je u maju u egipatskoj prijestonici postignut dogovor o pomirenju i kao jedan od prvih zadataka postavljeno je formiranje prelazne vlade do izbora koji će se održati iduće godine. Za sada, taj prvi zadatak nije ispunjen.