Žele veću popularnost
0

Lideri Hamasa na Facebooku

FENA
Nekoliko vodećih ličnosti islamističkog Hamasa u posljednjih nekoliko sedmica otvorila je svoje profile na Facebooku u pokušaju te organizacije da zadobije popularnost među Palestincima zbog navodnog pada podrške, ne samo u pojasu Gaze, kojim vlada već četiri godine, već i na Zapadnoj obali.

Na osnovu najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja "Centra Jerusalem za medije i komunikacije", 39,2 posto Palestinaca na Zapadnoj obali i pojasu Gaze vjeruje umjerenijem Fatahu, a samo 16,6 posto Hamasu, prenijeli su u petak izraelski mediji.

Hamas sada navodno pokušava da se predstavi kao otvorenji, umjereniji pokret pred očekivane parlamentarne i predsjedničke izbore sljedeće godine.

Associated Press (AP) izvjestio je u četvrtak da organizacija razmatra novu strategiju da ne učestvuje u budućim vladama, čak i ako pobjedi na izborima kako bi izbjegla izolaciju u međunarodnoj zajednici i omogućila nastavak pomoći Palestincima.

Jedan visoki zvaničnik Hamasa to je, međutim, negirao i u izjavi za dpa naglasio da će Hamas učestvovati u svakoj budućoj vladi.

"Ništa nas neće spriječiti od učešća u svakoj vladi nakon novih izbora", rekao je Salah al Bardawil, jedan od lidera Hamasa u pojasu Gaze.

"To je potpuno netačno i neistinito", izjavio je on, upozorivši da takvi izvještaji imaju za cilj da izoluju Hamas politički i diplomatski.

Hamas je u aprilu pristao na pomirenje s rivalskim Fatahom, nakon godina povremeno krvave borbe za vlast, što je otvorilo put formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Učešće Hamasa u vladi moglo bi, međutim, da se pretvori u diplomatsku prepreku za palestinski kabinet jer Hamas odbija da prizna Izrael i ranije sporazume s tom zemljom.

Zbog toga SAD i EU neće da ga priznaju i smatraju ga terorističkom organizacijom jer odbija da se odrekne nasilja, a njegovo vojno krilo odgovorno je za mnoge samoubilačke bombaške i druge napade na Izraelce.

Hamas je pobjedio na palestinskim općim izborima 2006. godine, što je predstavljalo veliko iznenađene jer je Fatah decenijama dominirao palestinskom političkom scenom.

SAD i EU su odmah stavile politički i diplomatski embargo na novu vladu zbog politike Hamasa.

Vlada jedinstva s Fatahom, osnovana u martu 2007. godine, nije uspjela da dovede do kraja izolacije Hamasa.

Koalicija se raspala u junu iste godine kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze pobjedivši snage sigurnosti lojalne Fatahu.

Abbas je povukao svoj Fatah iz vlade jedinstva ali je Hamas odbacio smjenu svog lidera Ismaila Haniyeha s mjesta premijera.

Nakon toga Zapadna obala i pojas Gaze postale su odvojene teritorije ne samo geografski, već i politički.