Svijet
3

Palestinci obilježili godišnjicu Nakbe

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Desetine hiljada Palestinaca obilježile su danas 65. godišnjicu masovnog raseljavanja tokom rata i stvaranja Izraela 1948. godine, a u nekim dijelovima Zapadne obale došlo je do sukoba sa izraelskim vojnicima.

Palestinci svakog 15. maja obilježavaju Nakbu ili katastrofu, termin koji se koristi da opiše raseljavanje kada su stotine hiljada Palestinaca pobjegle ili bile primorane da napuste svoje kuće tokom sukoba.

Širom Zapadne obale sirene su se danas u podne oglasile na 65 sekundi obilježavajući 65 godina od Nakbe. Hiljade Palestinaca marširalo je u Ramali od groba palestinskog vođa Jasera Arafata prema gradskom centru.

Mnogi su bili u crnini u znak žalosti i nosili su palestinske zastave, kao i velike ključeve koji simbolizuju kuće koje su ostavili.

Srž arapsko-izraelskog sukoba danas čini spor oko sudbine tih Palestinaca i njihovih potomaka, kojih sada ima nekoliko miliona.

Generalna skupština UN odobrila je podjelu Palestine, tada pod upravom Britanije, na odvojene jevrejsku i arapsku državu 1947. godine. U maju 1948. godine Izrael je proglasio nezavisnost.

Izrael vidi povratak Palestinaca kao demografsko samoubistvo.