{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Palestinci bijesni zbog Abbasove izjave

A
Anadolija
4.11.2012. u 12:59
46
15
Palestinci bijesni zbog Abbasove izjave
46
Palestinci bijesni zbog Abbasove izjave
Foto: Anadolija
Više stotina Palestinaca protestovali su u Gazzi, paleći postere predsjednika države Mahmuda Abbasa, zbog njegove izjave izraelskoj televiziji u kojoj je rekao kako izbjeglice koje su napustile okupiranu teritoriju nemaju prava vraćati se na područja koja su 1967. godine označena izraelskim.
Demonstranti su izjavu predsjednika Abbasa okarakterisali kao svojevrsno ukidanje prava na povratak na teritoriju koju je Izrael okupirao 1948. godine.

Proteste su obilježili događaji poput paljenja postera sa likom Mahmuda Abbasa, kao i transparenti sadržaja "napusti našu zemlju, najveći izdajniče u historiji", "ja sam Palestinac i Abbas ne može biti moj predstavnik".

Glasnogovornik Hamasa Salah el-Berdevil izjavio je novinarima kako "svako onaj ko razmatra ili pominje uskraćivanje prava na povratak Palestinaca na okupiranu teritoriju ne može biti predstavnik tog naroda", te dodao da Abbas treba u što kraćem roku da uputi izvinjenje narodu Palestine.

Pokret Fatah, s druge strane, tvrdi kako je Abbasova izjava pogrešno protumačena i nije usmjerena protiv nastojanja Palestinaca da se vrate na okupiranu teritoriju.

Abbas je u izjavi izraelskoj televiziji Kanal 10, na pitanje novinara o mjestu Safed, gdje je proveo djetinjstvo i da li želi živjeti tamo rekao kako je "ima pravo da posjeti to mjesto ali ne i da tamo živi".

Definišući Palestinu Abbas je rekao je glavni grad te države Istočni Jeruzalem, a granice određene sporazumom iz 1967. godine.

"Ja sam izbjeglica, ali živim u Ramallahu. Mislim da su Zapadna Obala i Gazza palestinski terotorij, dok je ostalo izraelski teritorij", rekao je Abbas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: