Užasi rata
79

Palestina traži istragu o navodima da je izraelska vojska zakopala žive civile

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Palestina je zatražila istragu o izvještajima o tome da je izraelska vojska zakopavala žive civile u dvorištu bolnice Kamal Adwan na sjeveru Gaze.

Zbog navoda o monstrouznim zločinima nad narodom Palestine odmah su reagirala palestinska ministarstva.

"Informacije i svjedočenja građana, medicinskih ekipa i medija ukazuju na to da je okupacija pokopala žive civile u dvorištu bolnice Kamal Adwan i da su neki od njih viđeni živi prije nego što su bili suočeni okupacijom", rekla je palestinska ministrica zdravlja Mai Al Kaila.

Smatra da bi svijet trebao poduzeti ozbiljne mjere kako bi otkrio detalje ovog događaja i ne tolerirati ili šutjeti o informacijama koje dolaze iz Pojasa Gaze.

Al Kaila je objasnila da je "izraelska okupacija namjerno protjerala ranjenike iz bolnice Kamal Adwan na otvoreno po izuzetno hladnom vremenu i napala medicinsko osoblje, predstavljajući ozbiljnu prijetnju životima ranjenih i pacijenata".​​​​​

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova također je odmah zatražilo međunarodnu istragu o preliminarnim izvještajima o okupaciji koja je počinila gnusne i užasne zločine u dvorištu bolnice Kamal Adwan.