Palestina dobila status države nečlanice UN-a

Klix.ba
29.11.2012. u 23:18
6.327
113
Palestina dobila status države nečlanice UN-a
6.327
Palestina dobila status države nečlanice UN-a Mahmud Abas (Foto: AFP)
Generalna skupština UN-a večeras je sa 138 glasova za, 41. suzdržanim i devet protiv Palestini priznala status posmatračke države nečlanice UN-a, što predstavlja historijski trenutak za UN, ali i za Palestince.
Palestina je status države nečlanice dobila na 65. godišnjicu rezolucije kojom je Generalna skupština ukinula britanski mandat nad Palestinom i ozakonila podjelu na dvije države, Izrael i Palestinu. Međutim, Palestinci su takvu rezoluciju odbacili i zaratili s Izraelom te sve do danas ostali bez države.

Predsjednik Mahmud Abas je netom prije glasanja održao govor u kojem je pozvao 193 zemlje članice UN-a da podrže Palestinu.

"Palestina danas dolazi u Generalnu skupštinu u vrijeme kada još vida svoje rane. Izraelske bombe su uništile kompletne porodice. Muškarci, žene i djeca ubijeni su zajedno sa svojim snovima, nadama i željama da žive običnim životima i žive u slobodi i miru", kazao je Abas te poručio da je došao čas da svijet jasno kaže da je "dosta agresije, naseljenika i okupacije".

Nakon ove odluke Palestina će moći koristiti mogućnost međunarodnog prava što znači da će moći tužiti Izrael za napade i ilegalnu gradnju na okupiranoj teritoriji.

Sjedinjene Američke Države kritizirale su historijsko glasanje. "Nesretno i kontraproduktivno rješenje će samo stvoriti daljnje prepreke na putu ka miru", kazala je UN-ova ambasadorica Susan Rice.

Američka državna tajnica Hillary Clinton također je glasanje nazvala kontraproduktivnim. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je Abasov govor okarakterizirao "zapaljujućim i otrovnim" kazavši da je obilovao lažnom propagandom protiv Izraela.

"To nisu riječi čovjeka koji želi mir", istaknuo je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (113)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: