Danas glasanje
19

Balkan suzdržan u vezi sa zahtjevom Palestine u UN-u

Anadolija
Na današnjoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija bit će obavljeno glasanje o zahtjevu Palestine za dobivanje statusa države nečlanice posmatrača.

Prema istraživanju agencije Anadolija, većina zemalja zapadnog Balkana ostat će suzdržana u vezi sa namjerom Palestine da njen trenutni status posmatračke misije "entiteta" preraste u status zemlje nečlanice posmatrača u UN-u.

Bosna i Hercegovina najvjerovatnije neće podržati zahtjev Palestine pred UN-om jer tri člana Predsjedništva BiH nisu postigla potrebnu saglasnost o ovom pitanju. Naime, Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o prihvatanju Rezolucije o prijemu Palestine u UN, iako su bošnjački i hrvatski član Bakir Izetbegović i Željko Komšić glasali za, ali je aktuelni predsjedavajući, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović bio protiv.

"Nakon rasprave donesena je odluka 'dva naprema jedan' da se podrži prijem Palestine u UN, ali ona nije važeća u skladu sa Ustavom BiH jer je riječ o spoljnopolitičkom pitanju za koje je potreban konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH", pojasnio je Radmanović.

Prema pouzdanim diplomatskim izvorima, Hrvatska će ostati suzdržana na prijedlog da se Palestini prizna status promatračke države nečlanice UN-a. Iako se Hrvatska željela prikloniti većini zemalja u svijetu, unutar Evropske unije nije postignut konsenzus tako da će i Hrvatska ostati suzdržana.

Još nije poznato kako će Srbija glasati u slučaju palestinskog zahtjeva. Međutim, predsjedavajući Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić izjavio je da je "inicijativa Palestinaca da unaprede svoj status historijska, i čast je za Srbiju što joj predsjedava."

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore saopćilo je da će ta zemlja će biti uzdržana na glasanju o Rezoluciji o unaprijeđenju statusa Palestine u državu nečlanicu posmatrača u UN-u.

Zemlje Evropske unije su znatno podijeljene prije samog glasanja o statusu Palestine u UN-u.

Španija, Danska, Francuska, Austrija, Norveška i Švajcarska su najavile da će glasati za zahtjev Palestinaca za unapređenje diplomatskog statusa, dok je Njemačka zvanično objavila da će biti protiv palestinskog zahtjeva.

Britanski ambasador Mark Lejl izjavio je da London još nije donio konačnu odluku kako će glasati o zahtjevu Palestine.

Također, zahtjev Palestine će podržati i Australija, Portugal, Grčka, Malta, Kina i Rusija dok se zahtjevu oštro protive SAD i Izrael.

Turska je također jedna od država koje će sigurno podržati zahtjev Palestine pred UN-om. Ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je tim povodom kazao da će “Palestina sigurno dobiti status zemlje nečlanice posmatrača u UN-u, tako da će na kraju postati i samostalna država”.

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Ešref Kenan Rašidagić za agenciju Anadolija je kazao da je ovo historijski momenat, ne samo za Palestinu, nego i za sveukupnu dešavanja na Bliskom istoku.

"Radi se o jednom historijskom datumu jer je ovo prekretnica za formiranje nezavisne i samostalne države Palestine", istakao je Rašidagić.

Prof. Rašidagić napominje da će i pored svih prepreka i osporavanja većina zemalja podržati zahtjev Palestine.

"Mislim da će ovaj zahtjev Palestine biti uspješan jer ne postoji mogućnost veta. Prošli put većina država je podržala zahtjev Palestine tako da će se isto to desiti i ovaj put", istakao je Rašidagić.

Na današnjem glasanju o zahtjevu Palestine za unaprijeđenje njenog statusa, u Generalnoj Skupštini UN-a potrebna je prosta većina kako bi Palestina prvi put bila priznata kao država u međunarodnom smislu. Samim tim Palestini bi bio omogućen pristup Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Palestinci očekuju da će većina država u svijetu glasati za novi status njihove zemlje u Ujedinjenim nacijama. Prema dosadašnjim analizama, očekuju da će Palestina dobiti podršku većine od 193 zemlje članice UN-a.

Palestina prošle godine nije uspjela da dobije puno članstvo u UN-u zbog protivljenja SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a, pa sada pokušava da to ostvari dobivanjem statusa zemlje nečlanice posmatrača u toj najvećoj svjetskoj organizaciji.

Do sada su 132 države svijeta, što je dvije trećine članica UN-a, priznale državu Palestinu.