Nezadovoljni odlukom
13

Pakistanski zvaničnici održali sastanak nakon Trumpovog tvita, na ulicama protesti

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA-EFE)
Pakistanska vlada organizirala je u utorak sigurnosni sastanak nakon što je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru optužio Islamabad za "laži i prevare" tokom novogodišnjeg dana, piše CNN.

Premijer Shahid Khaqan Abbasi predsjedavao je Vijećem za nacionalnu sigurnost, na kojem su prisustvovali ministri vanjskih poslova, unutrašnjih poslova i odbrane, zajedno sa načelnicima štaba vojske, mornarice i avijacije.

Pakistanska vlada tek treba da donese zvaničan odgovor, a američki ambasador David Hale pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova da se sastane sa visokim zvaničnicima inostranih poslova, potvrdio je portparol američke ambasade.

U međuvremenu je blizu 200 članova Vijeća Difa-e-Pakistan, koalicije pakistanskih partija, demonstriralo protiv američkog predsjednika u Karačiju, držeći plakate "Dump Trump" i spaljući američku zastavu.

Podsjećamo, američki predsjednik Donald Trump najavio je u svom prvom tvitu 2018. godine da bi mogao ukinuti pomoć Pakistanu.

"Sjedinjene Američke Države glupo su zadnjih 15 godina dale 33 milijarde dolara pomoći Pakistanu, a oni zauzvrat nisu dali ništa osim laži i dvoličnosti, misleći da su naši čelnici idioti", napisao je Trump u svom prvom tvitu ove godine, objavljenom nešto poslije sedam sati ujutro.

Američki predsjednik je na Twitteru dodao da oni štite teroriste koje SAD progoni u Afganistanu. "Dosta je bilo!"