Svijet
0

Pakistan nakon napada na školu odobrio smrtnu kaznu za teroriste

Anadolija
Pakistan je, na prijedlog armije, ponovo odobrio prethodno ukinutu smrtnu kaznu za teroriste, dan nakon što je u talibanskom napadu na školu u Pešavaru poginula 141 osoba.

"Šef armije kazao je da je rezervisan u pogledu neprimjenjivanja najstrožije kazne nad onima koji su osuđeni za terorizam. Stoga sam odobrio da se poništi zabrana smrtne kazne u slučajevima vezanim za terorizam. Sada, oni teroristi kojima je sud presudio da su krivi, mogu biti obješeni", izjavio je premijer Nawaz Sharif na konferenciji svih stranaka u Pešavaru.

Iako u Pakistanu sprovođenje najviše kazne nije bilo zvanično zabranjeno, od 2008. godine nije bilo pogubljenja, u skladu sa uslovima o trgovini i izvozu koje je Evropska unija postavila Pakistanu.

Prema statistici ministarstva unutrašnjih poslova, oko 8.000 osuđenih u zatvorima čeka kaznu vješanjem, ali je ona sada uvedena samo za one čije su presude  vezane za terorizam.

Pakistanska koalicija militantnih grupa Tehrik-e-Taliban je preuzela odgovornost za jučerašnji napad u Pešavaru, najkrvaviji u historiji zemlje.

Druge frakcije talibanskih pristalica kritikovale su napad.

"Žestoko osuđujemo ovaj užasni napad. Nismo dio Tehrik-e-Talibana, niti podržavamo terorizam koji grupa sprovodi", izjavio je Hafiz Gul Bahadir, glasnogovornik i lider istoimene grupe koja je član Mreže Haqqani, a koja je sprovela napade na NATO snage u Afganistanu.