{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pakistan: Nakon masakra u školi, učitelji i učiteljice nose oružje

Klix.ba
2.2.2015. u 09:11
12
5
Pakistan: Nakon masakra u školi, učitelji i učiteljice nose oružje
12
Nakon masakra koji se dogodio u školi u Peshawaru u Pakistanu, direktor i učitelji više ništa ne prepuštaju slučaju. Škola je pokrivena videonadzorom, a zaposlenici su naoružani.


Na stolu direktora škole u Peshawaru Abdula Saeeda stoje ekrani za videonadzor, a u njegovoj ladici se nalazi spreman pištolj. Saaed je rekao da nove mjere unose mir među učenike koji su još uvijek prestravljeni nakon napada na vojnu javnu školu i koledž u decembru, kada su talibani masakrirali desetine učenika tokom šestosatne opsade.

Primjer su slijedile i ostale privatne škole u Peshawaru, koje su postavile ograde od bodljikave žice, ugradili su videonadzor, a sve vrijeme su prisutni i snajperisti. To je učinjeno nakon što je vlada savjetovala takve mjere. To posebno važi za škole u provinciji Khyber Pakhtunkua, koja se nalazi na pakistanskoj sjeverozapadnoj granici. Škole imaju osiguranje, a postavljeni su i detektori metala.

Talibani i dalje prijete, a direktori škola su dobili prazne mrtvačke sanduke, čime je nagoviješteno da su učenici u opasnosti.

Nakon brutalnog napada koji se dogodio u decembru, talibanski glasnogovornik Mohammed Khurrassani je rekao da je to osveta za ubistva stotina nevinih ljudi iz plemena tokom vojnih operacija na Južni i Sjeverni Waziristan.

Prošlog mjeseca je izdvojeno 69 miliona dolara za poboljšanje sigurnosti u školama u Kyber Pakhtunkhui, no, ministar Mushtaq Ghani tvrdid a to nije dovoljno da se zaštite svih vladinih 35.000 škola u provinciji. Umjesto toga je KPK vlada dozvolila učiteljima i nastavnicima da nose oružje. Cilj je da se u slučaju napada učitelji mogu suprotstaviti napadačima do dolaska sigurnosnih snaga.

Oružje su dobile i učiteljice koje su već završile obuku. Većina njih nikad ranije nisu koristili.

"Tragedija koja se dogodila 16. decembra ohrabrila je ove žene. Većina njih su bile majke, tada su bile bespomoćne, no, više nikad", izjavio je instruktor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: