|

UZNEMIRUJUĆE
/
Horor u Pakistanu: Talibani upali u školu i ubili 126 djece i nastavnika

Horor u Pakistanu: Talibani upali u školu i ubili 126 djece i nastavnika
113
Klix.ba
16.12.2014. u 11:21
0
komentara
113

dijeljenja
1/6 Foto: EPA
2/6 Foto: EPA
3/6 Foto: EPA
4/6 Foto: EPA
5/6 Foto: EPA
6/6 Foto: EPA
Najmanje 126 osoba, od kojih je 80 djece, ubijeno je u napadu koji su talibani izveli na školu u Peshawaru, objavili su pakistanski zvaničnici.
Pet ili šest militanta koji su nosili uniforme vojnika ušli su u školu i počeli pucati. Čule su se i eksplozije. Vojska je opkolila školu i uspjela evakuirati 500 učenika. Ne zna se koliko ih je ostalo u školi kao taoci, javljaju BBC i CNN.

Glasnogovornik talibana kazao je da je napad odgovor na operacije vojske Pakistana, a što se odnosi na posljednje vojne napade u Waziristanu i Khyberu, gdje su poginule stotine talibana.

Maskirani talibani su ušli tokom vježbe u kojoj su vojnici pokazivali učenicima kako se pruža prva pomoć.Tada su počeli pucati.

"Čim je počela pucnjava pobjegli smo prema učionicama. Ulazili su u svaku učionicu i ubijali djecu", rekao je Mudassir Awan, radnik škole.Iz škole se, osim pucnjave i eksplozija, čulo vrištanje učenika i nastavnika. Nije jasno kako su talibani uspjeli ući u školu koju pohađaju djeca dobi od 12 do 16 godina, a pod nadzorom je vojske. Veliki broj kola hitne pomoći odvozi ranjene i preminule, a aktiviran je i helikopter. Povrijeđeni je više od 104 osobe, a dvojica napadača su do sada ubijena.

Napad je počeo u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu. Vlasti pakistanske pokrajine Hayber Paktunhve su proglasile trodnevnu žalost, a predsjednik Pakistana Navaz Sherif i načelnik Generalštaba Rahil Sherif otputovali su u Peshawar.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.