{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pakistan istražuje kako je Bin Laden mogao živjeti neprimijećeno u Abotabadu

F
9.5.2011. u 17:18
0
2
Pakistan istražuje kako je Bin Laden mogao živjeti neprimijećeno u Abotabadu
0
Pakistan istražuje kako je Bin Laden mogao živjeti neprimijećeno u Abotabadu
Bin Laden (Foto: AFP)
Pakistanski premijer je najavio provođenje istrage da bi se saznalo kako je bilo moguće da Osama bin Laden živi neprimijećeno u jednom od ovih gradova garnizona, u Abotabadu, ali je naglasio da Pakistan ne može biti jedina zemlja kriva za postojanje i djela Al-Qaide.
"Odlučni smo da na svaki način otkrijemo kako, kada i zašto je Osama bin Laden bio u Abotabadu. Data je naredba da se provede istraga“, rekao je Yusuf Reza Gilani pred zastupnicima narodne skupštine.

Međutim, "Al-Qaida nije nastala u Pakistanu“, rekao je on odgovorajući na optužbe, posebno Washingtona, o mogućoj zavjeri unutar pakistanske vojske ili obavještajne službe.

"Ko je odgovoran za nastanak Al-Qaide 90-ih godina? Ko je odgovoran što je nastao mit o Bin Ladenu?“, naglasio je on, aludirajući na Sjedinjene Države.

Potrebno je podsjetiti međunarodnu zajednicu na deceniju 90-ih godina kada su se arapski dobrovoljci pridružili džihadu (afganistanski mudžahidini protiv sovjetske okupacije) koji se pretvorio u Al-Qaidu“, dodao je premijer.

Pripadnici afganistanskog džihada su se borili s Crvenom armijom 80-ih godinama zahvaljujući finansijaskoj pomoći i naoružanju CIA-e, posredstvom pakistanskih obavještajnih službi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: