Nova kriza
10

Pakistan i Indija "zatežu" odnose: Ratni avioni nadlijetali Kašmir

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pakistanska vojska optužila je indijske zračne snage da su narušile njihov zračni prostor. Kako prenosi Guardian, Indija je priznala da je izvršila određene zračne napade na "terorističke kampove" u pojasu Kašmira.

Glasnogovornik vojske u Pakistanu general Asif Ghafoor izjavio je da je indijsko ratno zrakoplovstvo prešlo liniju kontrole, da su oslobodili "teret" u žurbi i da su se vratili.

Ghafoor tvrdi da su indijski ratni avioni prešli u pakistanski zračni prostor nekoliko milja preko granice koja dijeli Kašmir od Indije.

Nije pogođen nijedan objekt niti ima žrtava.

Ovaj incident uslijedio je nakon samoubilačkog bombaškog napada na indijski sigurnosni konvoj u Pulwami u indijskom Kašmiru sredinom februara.

Indijski ministar je rekao da su avioni gađali "terorističke kampove" preko granične linije u Kašmiru, što je prvo zračno bombardovanje sporne granice od rata s Pakistanom 1971., prenosi Guardian.

"Vojska je preduzela ovaj neophodni korak za sigurnost zemlje. Bio je to čin ekstremne hrabrosti. Premijer Narendra Modi je ranije dao oružanim snagama slobodu da preduzmu akciju. Danas je cijela zemlja s vojnim snagama", rekao je Prakash Javadekar, ministar za razvoj ljudskih resursa, u prvom zvaničnom priznanju operacije u utorak.