Svijet
3

Pakistan: 16 mrtvih u napadu američke bespilotne letjelice

FENA
Najmanje 16 osoba je poginulo u napadu američkog bespilotnog aviona u sjeverozapadnom Pakistanu, saopćili su pakistanski zvaničnici.

Najmanje dva projektila ispaljena su na zgradu u pokrajini Sjeverni Vaziristan u srijedu ujutru, prenosi BBC.

U izvještajima pakistanskih medija navode se riječi lokalnih zvaničnika da su većina ubijenih pripadnici militantne mreže Hakani.

To je drugi takav napad otkako je Navaz Šarif preuzeo dužnost pakistanskog premijera i zatražio od Sjedinjenih Država da prestanu s napadima bespilotnih letjelica.

Sedam osoba je poginulo u prvom napadu 8. juna u Sjevernom Vaziristanu.

Ta nemirna pogranična regija poznata je kao uporište El-Kaide i talibana.

Pakistanska vlada pozvala je visokog američkog diplomatu kako bi mu izrazila protest zbog incidenta koji je, kako se navodi, "kršenje pakistanskog suvereniteta i terirorijalnog integriteta".

Posljednji zračni udar najveći je napad bespilotnim ljetjelicama u Pakistanu u ovoj godini. U izvještajima se navodi da je meta napada bila zgrada u blizini Miranšaha, pokrajinske prijestonice, i da je veliki broj ljudi ranjeno.

Napadi bespilotnih letjelica uzrok su velikih napetosti između SAD-a i Pakistana.

Procjenjuje se da je u napadima američkih bespilotnih lejtjelica između 2004. i 2013. godine ubijeno 3.460 osoba.

Od tog broja, 890 su bili civili, a većinu napada naredila je Obamina administracija, saopćio je Biro za istraživačko novinarstvo.

Obama je nazvao te napade dijelom legitimne borbe protiv terorizma, ali je također obećao veću transparentnost u nadzoru te kampanje i strožija pravila u odabiru meta.