Svijet
18

Američke letjelice u Pakistanu ubile najmanje 400 civila

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U udarima američkih letjelica koje su, prema tvrdnjama CIA-e, ciljale samo militante Al Kaide, ubijeno je najmanje 400 civila u Pakistanu u protekloj deceniji.

Stoga je pokrenut projekt pod nazivom "Imenovanje mrtvih", koji ima za cilj identificirati i prikupiti podatke o civilima koji su ubijeni u napadima američkih letjelica, prenosi Russia Today.

Broj poginulih u plemenskim regijama Pakistana, nakon zračnih udara u posljednjih devet godina, procijenjen je na više od 2.500 ljudi. U većini slučajeva, ima malo ili nema dostupnih informacija o žrtvama napada.

"Imenovanje mrtvih" je inicijativa londonskog Biroa za istraživačko novinarstvo (TBIJ). Dvogodišnji projekt ima za cilj povećanje transparentnosti u vezi sa ovim napadima te pokretanje javne rasprave.

SAD su naredile više od 350 napada letjelica od 2006. godine, kada je CIA tražila da se eliminišu militanti Al Kaide. Za to vrijeme, letjelice su pogađale domove, automobile, škole, prodavnice i javne skupove. Međutim, administracija Baracka Obame nije bila voljna priznati da su nevini civili bili žrtve njihovih napada, tvrdeći da su projektili ubijali militante.

Iz CIA-e su navodili kako imaju tehnologiju uz pomoć koje mogu "precizno odstraniti tumor zvani Al Kaida a da se ne ošteti tkivo oko njega". Ova organizacija tvrdi da su u napadima od maja 2010. do danas ubili više od 600 militanata u Pakistanu, ali ne i civile.

Ipak, analizirajući informacije vjerodostojnih medija, sudskih dokumenata i drugih izvora, zaključeno je da je smrtno stradalo najmanje 400 civila u ovim napadima.

"Ti ljudi su ubijeni u krugu svojih porodica i sasvim su nevini. Njih su operatori bespilotnih letjelica, koji sjede hiljadama kilometara daleko, pogrešno označili teroristima i zbog toga su ubijeni", navodi se u saopćenju Biroa.