Signal iz Kremlja
58

Oživljavanje tradicije iz drevne Grčke? Rat u Ukrajini bi mogao stati na dvije sedmice

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je naredio invaziju na susjednu Ukrajinu prije više od dvije godine, rekao je da je otvoren za prekid vatre tokom nadolazećih Olimpijskih igara u Parizu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je u intervjuu za ukrajinsku televiziju da će Pariz od Moskve zatražiti pristanak na primirje za vrijeme trajanja Igara, zakazanih za 26. jula do 11. augusta.

Na press konferenciji nakon predviđenog reizbora u nedjelju navečer na izborima koji se nisu smatrali ni slobodnim ni poštenim, Putin je rekao da do sada nije čuo za takav Macronov prijedlog.

"U svakom slučaju, uvijek ćemo polaziti od interesa Rusije i situacije na bojnom polju", objasnio je Putin.

Međunarodni olimpijski odbor (MOK) želi dopustiti sportistima iz Rusije i Bjelorusije da učestvuju u julu i augustu kao neutralni sportisti pod strogim uslovima.

MOK je isprva zabranio Rusiji i savezniku Bjelorusiji učešće na međunarodnim sportskim događajima nakon što je Moskva napala Ukrajinu u februaru 2022. godine. Putin je rekao da bi takva ograničenja iskrivila značenje olimpijskog pokreta.

Olimpijsko primirje je tradicija nastala u drevnoj Grčkoj 776. godine prije nove ere i značilo je prekid neprijateljstava između grčkih država dok traju Olimpijske igre.

Rat je počeo tokom razdoblja olimpijskog primirja koje su poduprli Ujedinjeni narodi, nekoliko dana nakon Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. i uoči Paraolimpijskih igara u glavnom gradu Kine.

Moskva je ponovo saopćila da je otvorena za pregovore o okončanju rata pod određenim uslovima, uključujući mogućnost zadržavanja velikih područja okupiranih u Ukrajini i da Kijev raspusti svoju vojsku i odrekne se bilo kakvih ambicija da se pridruži NATO-u, zahtjeve koje je Kijev odbio.