Rat u Ukrajini
81

Ovo je pregled moćnog arsenala kojeg je Ukrajina dobila od Zapada

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prošlo je 300 dana od početka invazije na Ukrajinu koja je počela u zoru, 24. februara ove godine, a koju je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin.
"Samo nam dajte oružje i mi ćemo se znati braniti, ništa se nemojte brinuti", izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prvih dana na početku invazije, obrativši se zapadnim partnerima.

Prvih dana rata agresor je najavljivao kako će "posao riješiti u što kraćem roku i što bezbolnije", no očigledno da nisu računali na snažan otpor ukrajinskih branitelja.

I više je nego jasno kako je odnos zaraćenih strana u ljudstvu, logistici i naoružanju neuporediv, odnosno debelo na strani Rusije, ali i Ukrajinci imaju svoje adute.

Oni se doduše ne mogu osloniti na sopstvenu namjensku industriju, pa je pomoć zapadnih saveznika neminovnost.

Čak i prije početka invazije u punom obimu, zapadni partneri počeli su Ukrajinu snadbijevati oružje.

Dijapazon doniranog arsenala je zaista ogroman, a ovo je mala retrosektiva svega što je donirano Ukrajini.

Vazdušna odbrana

Ruski raketni napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine ubrzali su nabavku savremenih sistema protivvazdušne odbrane od međunarodnih partnera.

U ukrajinskim Oružanim snagama pojavilo se desetak zapadnih mlaznjaka različitih imena. Da li je ovo dovoljno, pojasnio je rezervni general-potpukovnik Ihor Romanenko.

"Primljena pomoć neće biti dovoljna ni da pokrije sam Kijev. Kada sam bio komandant brigade, još u sovjetsko vreme, u glavnom gradu je bilo 14 protivvazdušnih raketnih sistema. Ako govorimo o isporukama visokog profila, NASAMS i IRIS-T su kompleksi relativno kratkog dometa. Koliko god da nam se daju, njima neće biti moguće potpuno pokriti nebo", mišljenja je Romanenko.

Ne zna se tačno gde je postavljena primljena protivvazdušna odbrana. Nakon masovnog raketnog napada 23. novembra, mještani u Kijevu pronašli su fragmente projektila AIM-120, što može ukazivati ​​na to da NASAMS kompleksi efikasno štite regiju oko glavnog grada.

"Duge ruke" raketnih i mlaznih trupa

Prema internet stranici Oryx, ukrajinske raketne i mlazne snage sada imaju "turski HIMARS" —RSZV, koristeći rakete TRLG-230. Zvanično niko nije izvještavao o ovim zalihama, pa se može govoriti o "tajnoj" pomoći Turske.

TRLG-230 pogađa mete sa udaljenosti od 70 kilometara. Podržavaju funkciju laserskog navođenja, tako da mogu raditi u kombinaciji s Bayraktar dronovima.

Također, mogu se lansirati iz sistema artiljerijskog naoružanja Roketsan MCL i platformi sa susjednim sučeljem. Njihov tačan broj nije poznat i ne zna se na kojim postrojenjima se koriste u Oružanim snagama.

Dva francuska sistema dodana su i parku reaktivne artiljerije Oružanih snaga Ukrajine. Oni su, kao i njemački MARS, evropska modernizacija američkog M270 MLRS. Među njima nema značajnih razlika i oba su poznata po "hirurškoj" preciznosti.

Tenkovi

Ukrajinska vojska će takođe biti popunjena tenkovima zapadnih partnera. Trenutno češka kompanija Excalibur Army obnavlja i modernizuje oko 90 tenkova T-72, koje su u 20. vijeku proizvele Poljska i bivša Čehoslovačka.

"Ovo je veoma ozbiljno ažuriranje. Ugrađuju termički nišan sa jednom od najboljih matrica na svijetu. Ako su sa sovjetskim nišanom noću tankeri mogli da otkriju neprijatelja na udaljenosti od 500-600 metara, onda je uz pomoć termovizijskog nišana moguće uočiti neprijatelja na udaljenosti od 2,5-3 kilometra, a sa udaljenost od 1,5 kilometara - samouvjereno pogoditi metu. Drugim riječima, tankeri podjednako mogu da vide neprijatelja noću kao i danju “, ističe rezervni potpukovnik Mykola Salamaha, specijalista za oklopna vozila.

Također napominje da kompanija postavlja kontaktno-dinamičku zaštitu na tenkove, što smanjuje kapacitet prodora kumulativnih granata za najmanje 50%.