{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoreno pismo njemačkog šefa diplomatije Baracku Obami

F
FENA
10.1.2009. u 15:31
0
1
Otvoreno pismo njemačkog šefa diplomatije Baracku Obami
0
Otvoreno pismo njemačkog šefa diplomatije Baracku Obami
Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier objavljuje u sedmičniku Der Spiegel, koji će izaći u ponedjeljak, "dugo i otvoreno pismo" novoizabranome američkom predsjedniku Baracki Obama u kojemu traži da Evropa i Sjedinjene Države rade "rame uz rame".
"Dragi Obama, ja danas imam 53 godine i ne sjećam se da je stupio na dužnost jedan američki predsjednik koji ulijeva toliko nade i povjerenja", napisao je ministar, koji će biti kandidat socijaldemokrata za kancelara na izborima u septembru.

Izazovi kojima se današnji svijet suočava mogu biti riješeni samo "zajedno, odnosno rame uz rame između SAD-a i Evrope", naglasio je Steinmeier, navodeći reformu finansijskoga sistema i približavanje kultura i religija. "Nijedna zemlja na svijetu, čak i najmoćnija, ne može riješiti te probleme sama".

"Dozvolite da se izradi i provede u djelo nova transatlantska agenda", zatražio je njemački ministar, koji predlaže "tijesnu suradnju Washingtona za pomoć u rješavanju sukoba na Bliskom Istoku".

Ministar također naglašava značaj nuklearnoga razoružanja, kako s ruske tako i s američke strane i nužnost proširenja G8 s novonastalim ekonomskim zemljama".

Vezano za najavljeno zatvaranje logora Guantanamo, budući kandidat za kancelara zalaže se da "Evropa i međunarodna zajednica pomognu novoj američkoj administraciji u traženju zemalja koje bi prihvatile bivše zatvorenike".

"Radujemo se radu s vama i s vašom državnom tajnicom. Dobrodošli, predsjedniče Obama", zaključio je Steinmeier.

Obama preuzima dužnost 44. predsjednika SAD-a 20. januara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: