|

Otvoren Deveti Festival balkanskih narodnih igara u Izmiru

Otvoren Deveti Festival balkanskih narodnih igara u Izmiru
0
A
Anadolija
1.12.2013. u 18:02
63
komentara
0

dijeljenja
1/7 Foto: Anadolija
2/7 Foto: Anadolija
3/7 Foto: Anadolija
4/7 Foto: Anadolija
5/7 Foto: Anadolija
6/7 Foto: Anadolija
7/7 Foto: Anadolija
 U Izmiru je svečano otvoren "Deveti festival balkanskih narodnih igara".
U organizaciji Grada Izmira, otvorenje festivala održano je na Trgu Cumhuriyet. Gradonačelnik Izmira Aziz Kocaoglu i počasni konzul Bosne i Hercegovine u Izmiru Kemal Baysak položili su cvijeće na spomenik Ataturku, nakon čega je festival i otvoren uz prisustvo plesača narodnih igara iz 12 balkanskih zemalja.

U svom govoru na otvorenju, Aziz Kocaoglu podsjetio je da je festival prvi put održan 1935. i 1936. godine na Ataturkovu uputu, a nakon što je opet oživio, posljednjih sedam godina održava se tradicionalno.

Festival u Izmiru oživljava balkanski duh, istakao je Kocaoglu, dodavši da festival daje važan doprinos miru i prijateljstvu.

"Lično Ataturkovom naredbom, festival je održan prvi put, a nakon dugogodišnje pauze, mi smo ponosni što smo već sedam godina domaćini Festivala balkanskih narodnih igara. Ovaj festival je važna platforma za prijateljstvo i bratstvo naroda sa istog geografskog područja, te ujedinjuje i upotpunjuje različite melodije i narodne igre. Vjerujemo da će ovaj festival biti dobar primjer spajanja kultura, jer su mir i prijateljstvo današnjem svijetu sve više potrebni", rekao je Kocaoglu.

Počasni konzul BiH u Izmiru Kemal Baysak izrazio je zahvalnost Gradu Izmiru što je nastavio sa održavanjem nasljedstva koje je Ataturk ostavio.

Nakon govora na otvorenju, kao domaćin u ime Turske, prva je nastupila ekipa sportskog kluba Zeybek Grada Izmira. Nakon toga, u svojim lokalnim odjećama, ekipe narodnih igara iz raznih balkanskih zemalja prošetale su od trga Cumhuriyet do trga Konak, gdje su nastavili sa izvođenjem narodnih igara.
Prijavi grešku


Komentari (63)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...